DOK JE VRIŠTAO, POLICAJCI SE LUDO ZABAVLJALI: Procurio snimak užasnog maltretiranja zatvorenika, koji je zgrozio svet! (VIDEO)
Foto: Printscreen YT

neviđena tortura

DOK JE VRIŠTAO, POLICAJCI SE LUDO ZABAVLJALI: Procurio snimak užasnog maltretiranja zatvorenika, koji je zgrozio svet! (VIDEO)

Planeta -

Policija Indonezije priznala je da su njeni pripadnici terorisali Papuanca živom zmijom pošto se internetom proširio video-snimak na kojem se vidi kako muškarac vrišti u strahu dok se njegov islednik smeje.

Iako se policija najistočnijeg dela Indonezije izvinila, pokušala je i da opravda ponašanje svojih pripadnika, navodeći da zmija nije bila otrovnica i da se islednici nisu opredelili za prebijanje muškarca osumnjičenog za krađu. Na snimku koji traje minut i 20 sekundi vidi se zmija, dugačka najmanje dva metra, obmotana oko vrata i struka osumnjičenog vezanog lisicama, dok policajac gura njenu glavu u lice muškarca koji postaje histeričan.

Deluje da policajci za to vreme pitaju osumnjičenog koliko je puta ukrao mobilni telefon. Policija je saopštila da su njeni pripadnici koji su učestvovali u incidentu poslati na etičku obuku i prebačeni na druge lokacije. Zastupnica ljudskih prava Veronika Koman rekla je danas da metodi ispitivanja Papuanca predstavljaju mučenje i kršenje nekoliko zakona.

Koman je kazala da je to samo najnoviji od nekoliko izveštaja da policija i vojska koriste zmije za terorisanje papuanskih pritvorenika. Ona je navela da je član Nacionalnog komiteta Zapadne Papue koja zagorava nezavisnost od Indonezije, Sem Lokon stavljen u ćeliju sa zmijom, a i pretučen posle hapšenja u januaru.

Moguće je da će ti događaji dodatno rasplamsati tenzije u regionu gde sklonost ka pobuni postepeno jača od početka '60-ih godina, kada je Indonezija preuzela kontrolu nad zapadnom polovinom ostrva Nova Gvineja, bivšom holandskom kolonijom.

Kurir.rs/Beta

Foto printscreen YT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track