Najnovije vesti

PUTIN IGRA ŽMURKE SA NEPRIJATELJIMA! AŠI, MAŠI, PA PROMAŠI: Novo rusko oružje ZASLEPLJUJE PROTIVNIKA I IZAZIVA HALUCINACIJE, a mete im postaju nevidljive! (VIDEO)
Foto: Printscreen YT

ovo do sada nije viđeno

PUTIN IGRA ŽMURKE SA NEPRIJATELJIMA! AŠI, MAŠI, PA PROMAŠI: Novo rusko oružje ZASLEPLJUJE PROTIVNIKA I IZAZIVA HALUCINACIJE, a mete im postaju nevidljive! (VIDEO)

Planeta

Ruska mornarica dobila je novo moćno oružje, koje po svojim karakteristikam ne može da se uporedi ni sa jednim postojećim.

Holding "Roselektronika", koji ulazi u sastav državne korporacije "Rosteh", potvrdio je da je isporučio ruskoj mornarici vizuelno-optičke sisteme za ometanje "5P-42 Filin". One mogu privremeno da zaslepe neprijateljske vojnike, zbog čega nisu u mogućnosti da pogode ciljeve, a takođe ovaj sistem izaziva halucinacije i nagon za povraćanje kod protivnika.

 

Trenutno je tim oružjem opremljena fregata "Admiral Kasatonov", koja je u fazi testiranja kao i fregata "Admiral Gorškov". Takva oprema bića instalirana i na još dva broda projekta 22350. Novi sistemi funkcionišu tako što u uslovima slabije vidljivosti i noću ometaju sisteme za optičko praćenje i ljudsko oko zahvaljujući ispuštanju niskofrekventnih talasa.

Tokom testiranja, dobrovoljci su jurišnim puškama, snajperskim puškama i mitraljezima gađali ciljeve zaštićene novim oružjem i udaljene oko dva kilometra. Oni su imali problema sa nišanjenjem, jer "nisu mogli da vide metu".

Svaki peti dobrovoljac je rekao da ima halucinacije, a oko polovina dobrovoljaca je navelo da su dezorijentisani, da im se povraća i vrti u glavi.

 

Prema tvrdnjama proizvođača, "Filin" takođe "efikasno ograničava" efikasnost sistema za noćno osmatranje, laserskih senzora udaljenosti, pa čak i sistema za određivanje pozicije protivtenkovskih raketa udaljenih do pet kilometara.

Ruski vojni eksperti ocenjuju da "5P-42 Filin" može da bude odličan dodatak sredstvima koje se koriste u elektronskom ratovanju, a koji su korišćeni u Siriji.

Veruje se da "5P-42 Filin" može da ojača odbrambenu sposobnost Rusije, jer se te stanice mogu koristiti za suzbijanje onih koji organizuju provokacije u vodama Ruske Federacije. Eksperti pretpostavljaju da je reč o sistemima kratkog dometa, pa ocenjuju da bi to novo oružje u slučaju nepredviđenih okolnosti, kada se ruskim ratnim brodovima približe strani brodovi sa namerom da izazovu provokacije, moglo da odigra veliku ulogu.

 

Sada će zaslepljivanje provokatora biti dovoljno za njegovo obuzdavanje i primoravanje da postupa u skladu sa zakonima plovidbe. Inače, fregate projekta 22350, koje će biti opremljene novim oružjem, imaju deplasman od po 4.500 tona, a naoružanje im se sastoji od 130-milimetarskog artiljerijskog oruđa "Armat", protivbrodskih raketa "Oniks" i "Kalibar NKE", kao i protivavionskog raketnog sistema "Poliment-Redut".

Prošlog leta Andrejevska zastava je bila podignuta na glavnom brodu te serije - fregati "Admiral Gorškov". To je prvi brod "Severne flote" naoružan krstarećim raketama "Kalibar". Takođe je planirano da se "Admiral Kasatonov", nakon što prođe testiranje, priključi "Severnoj floti", kao i druga dva broda projekta 22350 - "Admiral Golovko" i "Admiral Isakov".

 

Ti brodovi će čuvati severne i pacifičke granice Rusije. Ti brodovi su prvi veliki površinski brodovi izgrađeni u Rusiji nakon raspada SSSR. Prilikom njihovog stvaranja su sabrana i uspešno primenjena sva najnovija dostignuća i iskustva domaćih brodograditelja.

 

Kurir.rs/Sputniknews.com

Foto printscreen YT

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...