Najnovije vesti

HOĆE LI EL ČAPO IZAĆI NA SLOBODU: Porota predugo veća o  presudi meksičkom narko-bosu, evo šta će biti ako ga oslobode! (VIDEO)
Foto: Profimedia, AP, Wikipedia

opasno

HOĆE LI EL ČAPO IZAĆI NA SLOBODU: Porota predugo veća o presudi meksičkom narko-bosu, evo šta će biti ako ga oslobode! (VIDEO)

Planeta

Suđenje Hoakinu Guzmanu El Čapu, najpoznatijem živom narko-bosu, u samoj je završnici.

Porota na sudu u Njujorku se prošle nedelje povukla na većanje kako bi odlučila je li zloglasni meksički narko-bos kriv za deset tačaka optužnice, na prvom mestu za vođenje kontinuiranog kriminalnog poduhvata i međunarodne zavere proizvodnje i distribucije kokaina, heroina, metamfetamina i marihuane.

 

Ali njihovo većanje je ušlo već u drugu nedelju u američkim medijima sve se više postavlja pitanje – zašto im treba toliko dugo? Mnogi su očekivali brzu osuđujuću presudu, s obzirom na impozantnu količinu dokaza, uključujući niz svedočenja El Čapovih bivših saradnika koji su postali svedoci pokajnici, snimljene razgovore i elektronske prepiske Čapa i njegovih ljubavnica i saradnika koje su američki agenti prisluškivali, kalašnjikove i kilograme zaplenjenog kokaina.

 

Tužioci tvrde da je El Čapov kartel pod njegovim vođstvom prokrijumčario najmanje 200 tona kokaina u SAD. Na suđenju je otkriveno i da je El Čapo lično mučio i ubijao svoje kriminalne suparnike, da je njegov plaćeni ubica Antonio "Jaguar" Maruf imao posebno prilagođenu sobu za ubijanje i da je El Čapo u biti uhvaćen nakon što su agenti FBI-ja vrbovali njegovog bivšeg saradnika Kristina Rodrigeza, IT stručnjaka koji je za njega napravio sistem tajne komunikacije. Nakon što su upali u taj sistem, američki agenti domogli su se preko 200 sati snimljenih Čapovih razgovora. Advokati pak tvrde da su svedoci pokajnici pripisali svoje zločine El Čapu.

Od 57 svedoka koji su pozvani na sud, samo je jedan bio svedok obrane – Čapovi advokati iznosili su odbranu samo pola sata. Ipak, stvari nisu tako jednostavne. Porota mora pažljivo da razmotri svaku od deset tačaka optužnice, od kojih jedna sadrži čak 27 različitih krivičnih dela, a zatim mora ispuniti komplikovani formular od osam stranica u kom objašnjava svoju odluku.

 

Gotovo je nezamislivo da El Čapo bude oslobođen za svih 10 tačaka optužnice – a osuđujuća presuda za samu jednu od njih lako bi mu mogla doneti doživotnu zatvorsku kaznu, ili dugogodišnju kaznu koja bi ga, s obzirom na njegovu starost (61) najverojatnije zadržala iza rešetaka do smrti. Naravno, osim u slučaju da ne pobegne i iz američkog zatvora kao što je već dva puta iz meksičkog, ali to je takođe u rangu gotovo nezamislivog. Podsetimo, El Čapo je, zahvaljujući ovom dvostrukom begu i višegodišnjem skrivanju od meksičke i američke policije, dosegao status ikone u narko-miljeu, ali 2016. je uhvaćen i treći put, a iduće godine deportovan u SAD.

Ako porota ne bude u stanju da se složi, budući da presudu mora doneti jednoglasno, SAD može jednostavno pokrenuti suđenje ispočetka, bilo opet u Njujorku ili u jednoj od pet američkih saveznih jurisdikcija u kojima je optužen. Isti scenario izgledan je u slučaju da suđenje bude poništeno ako se utvrdi da je porota kompromitirana –na primer, ako više porotnika dođe sucu i ustvrdi da su bili izloženi medijskim izveštajima o El Čapu i njegovom navodnom drogiranju i silovanju devojčica, što nije bio deo optužnice.

 

Čak i da El Čapo bude oslobođen, ne bi zaista bio pušten na slobodu. Policija bi ga najverovatnije ponovo uhapsila odmah u sudnici i poslala ga na novo suđenje u El Pasu, San Diegu ili Čikagu. Njegovi advokati bi, međutim, mogli osporiti novo suđenje, koristeći pravni argument da se njihovom klijentu ne može ponovo suditi za ista krivična dela.

Je li moguće da je kartel Sinaloa dospeo do porotnika i zapretio im da će ih ubiti ako osude El Čapa? Verovatno ne!. Porotnici imaju zaštitu Američkih maršala, savezne policijske agencije u sklopu Ministarstva pravosuđa. Uticanje na porotu, bilo podmićivanjem ili pretnjama, bilo bi vrlo riskantno za Sinalou, a korist bi bila upitna, s obzirom na to da Čapo verojatno ne bi završio na slobodi. A kako zasad izgleda, Sinaloa operiše sasvim glatko i bez svog bivšeg šefa. Njegov sin i braća preuzeli su upravljanje narko-biznisom, a njegov partner El Majo, još uvek nije uhvaćen.

 

Porotnici su zbog svoje sigurnosti anonimni i delomično izolovani za vreme suđenja – iako idu kući nakon sudskih ročišta, pri dolasku i odlasku sa suda imaju policijsku pratnju. Neki od njih već su prethodno priznali da se boje suočiti se u sudnici s bivšim vođom brutalnog narko-kartela. Štaviše, kako su američki mediji pisali u decembru, neki od kandidata za porotu odbačeni su nakon što su priznali da se boje za svoj život ako budu izabrani.

 

Kurir.rs/Index.hr

Foto: Profimedia

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...