AMERIČKI STRUČNJAK TRAŽI POMORSKU BLOKADU VENECUELE: Ako Rusi krenu da spasavaju Madura, evo gde ih treba UDARITI (VIDEO)
Foto: printscren YT

šokantno

AMERIČKI STRUČNJAK TRAŽI POMORSKU BLOKADU VENECUELE: Ako Rusi krenu da spasavaju Madura, evo gde ih treba UDARITI (VIDEO)

Planeta -

Poznati američki ekonomista Donald Laskin, direktor za investicije kompanije TrendMacro, javno je sugerisao državno-vojnom vrhu SAD da organizuje „potpunu pomorsku blokadu Venecuele“.

Dodatno je naglasio da je takva blokada neophodna da Sjedinjene Države ne bi dozvolile Rusiji da „spasi Nikolasa Madura“:

„Ako smo nastrojeni ozbiljno, postoji samo jedno mesto gde se sa Rusijom možemo sudariti povodom Venecuele. To su – međunarodne vode. Zato moramo razmisliti kako da ponovimo karipsku krizu iz 1962-ge. Ne smamo se zadvoljiti samo kazenim merama protiv banaka. Potrebna je prava, fizička blokada. Moramo postaviti ratne brodove oko Venecuele i objaviti da ništa nećemo pustiti ni da prođe prema Venecueli ni da iz nje izađe. Pa da vidimo kome će ovoga puta prvom popustiti živci“.

Laskin je u ovom kontekstu ocenio da situacija povodom Venecuele liči na geopolitičku šahovsku partiju u kojoj SAD Venecuelu lišavaju dotoka novca, a Rusija se meša i „novcem zapušava rupe“.

Laskin je svojima takođe ukazao da Moskva ne obraća pažnju na američke sankcije uvedene protiv Venecuele. Pa dodao:

„Danas smo saznali da su Rusi otvorili specijalnu banku koja će biti nedodirljiva za naše sankcije. To može izgledati ovako. Mi protiv njih uvedemo sankcije i saopštimo: „Nova ruska banka više ne može poslovati sa SAD (jer ne poštuje naše sankcije protiv Venecuele)“. A oni nam poruče: „Baš nas briga, vi ste nam ionako neprijatelji!“

Vašington je već pozvao oružane snage Venecuele da pređu na stranu američke marionete Huana Guaida. Moskva je to osudila i nazvala „nečuvenim mešanjem“ u unutrašnje stvari suverene i nezavisne Venecuele.

Karipska kriza je izbila u oktobru 1962-ge a bila je izazvana postavljanjem američkog nuklearnog oružja u Turskoj. SSSR je odgovorio postavljanjem svog nuklearnog oružja na Kubi. Tada je svet verovatno bio najbliže nuklearnom rratu između dveju glavnih nuklearnih sila.

Kurir.rs/Sputnjik

Foto: Printscreen Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track