FRANCUSKI PUKOVNIK ŽESTOKO OPTUŽIO AMERIČKU KOALICIJU ZA UDARE U SIRIJI: Da, pobedili smo, ali po koji cenu?! SAD GA ČEKA KAZNA!
Foto: Printscreen Youtube

VISOKA CENA POBEDE

FRANCUSKI PUKOVNIK ŽESTOKO OPTUŽIO AMERIČKU KOALICIJU ZA UDARE U SIRIJI: Da, pobedili smo, ali po koji cenu?! SAD GA ČEKA KAZNA!

Planeta -

Pukovnik Fransoa Reži Legrije, visoki francuski oficir uključen u borbu protiv Islamske države u Siriji, suočava se sa kaznom zato što je u autorskom tekstu za američki vojni časopis izrekao žestoke optužbe na račun metoda koje je koalicija na čelu sa SAD koristila kako bi porazila islamiste u Hadžinu, preostalom sirijskom uporištu Islamske države.

"Kazna se razmatra", izjavio je za Rojters portparol francuske vojske Patrik Stejže.

Agencija navodi da je pukovnik Legrije, komandant francuske artiljerije, koja od oktobra prošle godine pruža podršku formacijama pod vođstvom Kurda u Siriji, napisao u tekstu za Nešenel difens rivju da je fokus koalicije bio na ograničavanju sopstvenih rizika zbog čega su značajno povećani broj civilnih žrtava i razmere razaranja.

"Da, pobeda u Hadžinu je izvojevana, ali odbijanjem angažovanja kopnenih trupa nepotrebno smo produžili sukob i tako pridoneli povećanju broja žrtava među stanovništvom. Masovno smo uništili infrastrukturu i stanovništvu ponudili odvratnu sliku onoga što bi moglo da bude oslobađanje u zapadnom stilu koje iza sebe ostavlja seme pobune koju odmah može da povede novi protivnik" naveo je Legrije.

On je ocenio da je "koalicija mogla da se otarasi ekstremista, kojih je bilo svega 2.000 i koji nisu imali podršku iz vazduha niti modernu tehnološku opremu, mnogo brže i efikasnije slanjem u borbu svega 1.000 vojnika".

"To odbijanje pokreće pitanje zašto imamo vojsku koju ne smemo da koristimo", konstatovao je francuski oficir.

Rojters podseća da je Francuska među glavnim saveznicima u koaliciji na čelu sa SAD, koja se u Siriji i Iraku bori protiv DAEŠ-a, i navodi da je Legrije tim člankom osramotio vlasti u Parizu i to samo nekoliko sati pre očekivane objave pobede nad islamistima.

Navodi se i da je članak uklonjen sa sajta Nešenel difens rivjua.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: Printscreen/ Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track