MISTERIJA ZABORAVLJENOG GRADIĆA KOJI JE OPSEDNUT BROJEM 11: Kad čujete legendu o njegovom nastanku - sve će vam biti jasno!
Foto: Profimedia

SVE IM U ZNAKU TOG BROJA

MISTERIJA ZABORAVLJENOG GRADIĆA KOJI JE OPSEDNUT BROJEM 11: Kad čujete legendu o njegovom nastanku - sve će vam biti jasno!

Planeta -

Stanovnici švajcarskog grada Zoloturna opsednuti su brojem 11!

Zoloturn je glavni grad istoimenog švajcarskog kantona na severozapadu zemlje koji se nalazi na obalama reke Are, u podnožju malog planinskog lanca Jure.

Iako je reč o prekrasnom mestu koje su osnovali Rimljani još pre 2000 godina, turisti ga često zaboravljaju zbog blizine posećenijeg i popularnijeg Berna.

Međutim, Zoloturn ima svoj šarm i brojne zanimljivosti, prenosi portal „Info ks“.

Jedna je od njih je misteriozna opsednutost brojem 11. Mnogi građani ni sami ne znaju zašto se u gradu nalazi tačno 11 crkava i kapelica, 11 fontana, 11 tornjeva i 11 muzeja.

Neka zdanja potiču još iz 15. veka, dok su druga napravljena u novo vreme, kao što je, recimo, jedini švajcarski muzej računarske tehnologije po imenu Enter, koji se nalazi upravo u Zoloturnu.

Gradom dominira Katedrala Svetog Ursena, koja je građena tačno 11 godina. Italijanski arhitekta Gaetano Mateo Pisoni uključio je taj broj u mnoge njene detalje.

Do njih vode tri stepeništa sastavljena od 11 stepenica, fontane ukrašene s 11 slavina, dok sama građevina obuhvata 11 vrata.

Katedrala ima 11 zvona i 11 oltara, dok je jedan od njih napravljen od 11 vrsta mramora.

U Zoloturnu se čak nalazi sat koji pokazuje samo 11 sati i svira himnu grada.

Čemu tolika opsednutost brojem 11, pitate se?

Narodna legenda kaže da su Zoloturnu prosperitet doneli vilenjaci iz obližnjih planina.

Engleska reč za vilenjake - elf - istovremeno je i nemačka reč za broj 11, pa su građani u čast tih eteričnih bića počeli da stvaraju grad nadahnut tim brojem.

Numerologija kaže da je 11 najintuitivniji broj koji se povezuje s verom, dok za mnoge on simbolizuje neprekidnu potragu za savršenstvom, te je šifra nade.

Ne čudi zato što se mogu naći i brojni zanimljivi proizvodi na lokalnom tržištu koji obuhvataju taj broj kao što je čokolada ili pivo 11.

Kurir.rs/ Sputnjik Srbija

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track