POZIV SPASA ZA KENEDIJA: Misteroizni glas je britanskim novinama najavio ubistvo predsednika SAD, evo koliko su vremena imali da ga spreče! (VIDEO)
Foto: Printscreen/ Youtube, Profimedia

Teorija zavere

POZIV SPASA ZA KENEDIJA: Misteroizni glas je britanskim novinama najavio ubistvo predsednika SAD, evo koliko su vremena imali da ga spreče! (VIDEO)

Planeta -

Glas sa druge strane slušalice rekao je novinaru Kembridž Njuza:"Nazovite američku ambasadu u Londonu i dobićete važnu vest". Nakon toga spustio je slušalicu.

Dvadeset pet minuta kasnije ubijen je predsednik Džon F. Kenedi. Beleška o tome datirana s 26. decembrom 1963. godine upućena je direktoru FBI-a, a piše i da je policija u Kembridžu obaviještena o pozivu nakon što su novine primile vest o predjednikovoj smrti. Policija je tada, navodno, obavestila tajnu službu MI5.

U dokumentu se takođe tvrdi da su slične 'neobične' telefonske pozive imali i drugi stanovnici Velike Britanije i to neposredno pre ubistva Kenedija, iako nema dokaza da su bili povezani. Nakon što je dokument objavljen, iz Kembridž njuza su pokušali da saznaju pojedinosti jer se u belešci ne spominje ko je primio poziv.

"U kancelarije bi bilo poznato ko je primio poziv, ali mi nemamo ništa u našoj arhivi", rekla je novinarka Ana Sava. "Ovde nema nikoga ko zna ime osobe koja je primila poziv." Glavni izvestilac Kris Elijot izjavio je kako nema dokaza da se poziv zapravo dogodio osim što o tome postoji beleška. Međutim, osamdesetih, advokat iz Londona Majkl Edovs pronašao je dokument koji bi mogao da potvrdi telefonski poziv.

"Londonski advokat Majkl Edovs počeo je da istražuje ​​dokument koji je navodno pronašao u CIA. U tom dokumentu je pomenuto da je upućen poziv redakciji 'Kembridž njuza', kao upozorenje da će se dogoditi nešto veliko", rekao je Eliot. Međutim, kako je Edovs umro 1992. godine, ne postoji način da se potvrdi njegovo otkriće.

"Ne znamo je li taj poziv ikada stvarno postojao, ne znamo koji je reporter primio poziv i ne znamo koji je razlog mogao biti da taj neko najavi događaj i to baš novinama u Kembridžu", rekao je Eliot.

Transkript razgovora navodno izgleda ovako: ZA: Direktor, FBI PREDMET:

Ubistvo predsednika Kenedija - prijavljena anonimna telefonska poruka

1. Sledeći telegram iz centra CIA u Londonu prenesen je usmeno g. Semjuelu Pepiću u 09:30 23. decembra,

2. Britanska obaveštajna služba (MI-5) izvestila je da je u 18.05 po lokalnom vremenu 22. decembra u Kembridžu u Engleskoj reporter Kembridž njuza dobio anonimni poziv. Pozivalac je rekao samo da bi novinar trebao da nazove američku ambasadu u Londonu i da će čuti važne vesti, a zatim je spustio slušalicu

3. Nakon što je stigla vest o smrti predsednika, novinar je obavestio policiju u o anonimnom pozivu, a policija je obavestila MI-5. Važno je da je poziv, prema proračunima MI-5, stigao oko 25 minuta pre nego što je predsednik ubijen. Reporter iz Kembridža nikada pre nije primio ovakav poziv, a MI-5 navodi da im je poznat kao lojalna osoba bez dosjea.

4. MI-5 je primetio da su slični anonimni pozivi neobično slučajno koincidirali s pozivima koje su primile i druge osobe u Velikoj Britaniji tekom protekle godine, pre svega u vezi sa slučajem dr. Vorda.

5. Britanska bezbedonosna služba izrazila je želju da na svaki mogući način pomogne bilo kakvim daljim istražnim radnjama koje su potrebne Ujedinjenom Kraljevstvu.

ZA ZAMENIKA DIREKTORA: Džejms Angelton

Kurir.rs/Express.hr

Foto: Vikpedija

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track