TRAMP SE OBRATIO VOJSCI VENECUELE: Nije im pretio ratom već nečim mnogo EFIKASNIJIM (VIDEO)
Foto: AP

lukavo

TRAMP SE OBRATIO VOJSCI VENECUELE: Nije im pretio ratom već nečim mnogo EFIKASNIJIM (VIDEO)

Planeta -

Američki predsednik Donald Tramp u govoru u ponedeljak poručiće vojnim zvaničnicima Venecuele da trebaju da "deluju prema demokratiji" ili rizikuju da izgube sve što imaju.

"Sjedinjene Države znaju gde vojni komandanti i njihove porodice kriju novac po svetu", otkrila je Bela kuća u najavi Trampovog obraćanja.

Bela kuća je objavila tačke iz govora koji će američki čelnik dati kasnije tokom dana u Majamiju. Tramp će kazati i kako vojska Venecuele treba da omogući ulazak humanitarne pomoći u državu.

Na Međunarodnom univerzitetu Florida pokazaže snažnu podršku predsedniku Nacionalne skupštine Huanu Gvaidu koga SAD priznaje kao legitimnog predsednika Venecuele.

Bela kuća je objavila i kako je trenutni put Venecuele prema demokraciji nepovratan i da "vojni komandanti imaju jasan izbor - delovati prema demokratiji za njihovu i budućnost njihovih porodica, ili izgubiti sve što imaju".

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro, za kog Vašington želi da odstupi sa te dužnosti, odbija da omogući pristup humanitarnoj pomoći koja se gomila u Kukuti, kolumbijskom gradu na granici dve države.

Gvaido je najavio kako će u ponedeljak objaviti da planira da uveze humanitarnu pomoć iz Kolumbije, Brazila i Kurakaa, usprkos Madurovom protivljenju.

"Vojne i bezbedonosne snage trebaju da poslušaju predsednika Gvaidoa i omogućiti pristup humanitarnoj pomoći", reći će Tramp.

Dodaće kako Venezuela ne sme da bude "marionetska država" Kube i da će mirna tranzicija u demokratiju u Karakasu pomoći jačanju demokratije i u Nikaragvi i na Kubi.

Kurir.rs/Index.hr

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track