ŠOK OTKRIĆE! NAUČNICI PRONAŠLI VRATA PAKLA: Misteriozni crteži na zidovima pećine kriju JEZIVU TAJNU (FOTO, VIDEO)
Foto: Printscreen/ Youtube

PROLAZ U PODZEMNI SVET

ŠOK OTKRIĆE! NAUČNICI PRONAŠLI VRATA PAKLA: Misteriozni crteži na zidovima pećine kriju JEZIVU TAJNU (FOTO, VIDEO)

Planeta -

Prolaz za pakao je, izgleda, pronađen i on se nalazi u Engleskoj, u okrugu Notingem. U praistorijskoj pećini Kresvel Kregs pronađeno je na stotine zaštitnih tragova.

Do skoro su stručnjaci mislili da su te škrabotine u pećini najobičniji grafiti, a zapravo su, dodaje se, delo meštana koji su verovali da se u toj pećini nalazi prolaz u podzemni svet.

Slike na zidovima pećina su, objašnjavaju naučnici, očigledan pokušaj da se đavoli, veštice i drugi zli stanari podzemnog sveta spreče da dođu u svet živih.

"Te oznake su ili služile da zadrže nešto unutra ili napolju", rekao je Pol Bejker direktor muzeja Kresvel Kregs.

On kaže da je u nekom periodu ova rupa bila okrivljena ili povezana s nizom događaja, poput raznih bolesti ili propadanja useva, do tačke u kojoj su se nadali da će ih oznake zaštititi.

Ovakvi ritualni simboli nisu neuobičajeni u Britaniji. Većina ih je pronađena na ulazima, uključujući pragove, prozore u crkvama. Čak 57 ih je nađeno u pećini u Somesetu.

Iako je nejasno otkad svi natpisi potječu, smatra se da datiraju od 14. do 18. stoljeća.

"Ljudi su možda mislili da je velika rupa neka vrsta vrata u podzemni svet, čak i demonskog zatvora, ali su svakako bili zabrinuti zbog toga šta bi moglo odatle da izađe", rekao je Džon Čarlsvort, turistički vodič.

Kurir.rs/ BBC

Foto: Printscreen/ Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track