EU I SAD POZIVAJU ALBANSKU OPOZICIJU: Izbegavajte nasilje, nemojte da bojkotujete parlament
Foto: AP

DIREKTNA PORUKA

EU I SAD POZIVAJU ALBANSKU OPOZICIJU: Izbegavajte nasilje, nemojte da bojkotujete parlament

Planeta -

TIRANA - Evropska unija i SAD pozvale su danas albansku opoziciju da izbegava nasilje, a opozicione poslanike da ne bojkotuju parlament zbog navodne korupcije vlade.

Albanski opozicioni poslanici, predvođeni Demokratskom partijom Ljuzmija Baše, rekli su da planiraju da podnesu ostavke u parlamentu u znak protesta protiv socijalističke vlade.

Socijalisti imaju 74 od 140 poslaničkih mesta u parlamentu.

Ambasador EU u Albaniji Luiđi Soreka rekao je da se sastao sa Bašom i da mu je poručio da očekuje da protest u četvrtak prođe bez nasilja.

1 / 11 Foto: AP, EPA

Američka ambasada u Tirani u utorak je izdala saopštenje sa zahtevom da opozicioni poslanici ne napuštaju svoje mandate, jer bi to, kako je navedeno, "potkopalo osnovne principe demokratije i napretka koje je Albanija postigla vladavinom prava i odgovornim upravljanjem".

Pre četiri dana više hiljada pristalica opozicije sukobilo se sa policijom na antivladinim protestima u Tirani, tražeći ostavku premijera Edija Rame i vanredne izbore. Demonstranti su tada probili kordon policije i pokušali da upadnu u kancelariju premijera. Tom prilikom metalnim šipkama su razvalili vrata na zgradi vlade i bacali molotovljeve koktele. Uništili su dve velike umetničke instalacije ispred zgrade, ali nisu uspeli da uđu unutra.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track