OTIŠLA KOD OČNOG LEKARA, PA SE ŠOKIRALA! Našli joj 500 rupa na rožnjači! OČI SU JOJ BILE SPRŽENE jer je piljila u telefon! Priča ove devojke je LEKCIJA ZA SVE!
Foto: Youtube/Printscreen

staršan slučaj

OTIŠLA KOD OČNOG LEKARA, PA SE ŠOKIRALA! Našli joj 500 rupa na rožnjači! OČI SU JOJ BILE SPRŽENE jer je piljila u telefon! Priča ove devojke je LEKCIJA ZA SVE!

Planeta -

Priča devojke (25) Čen iz Tajvana mogla bi da posluži kao dobra lekcija svima koji dosta vremena provode uz ekrane mobilnih telefona.

Ona je zbog problema sa vidom otišla kod očnog lekara. Pošto je dve godine bez prestanka koristila mobilni telefon čiji je ekran bio maksimalno osvetljen konstatovano je da joj je vid permanentno oštećen.

Oštećenost je bila toliko velika da je lekar rekao da se na rožnjači pojavilo više od 500 rupica i da joj oči izgledaju kao da su "ispečene u mikrotalasnoj".

foto: Youtube/Printscreen

Kako navode strani mediji, Čen radi kao sekretarica. Kada je podešavala osvetljenost ekrana i odlučila da ga podesi "na najjače" nije ni slutila da će se to veoma loše odraziti po njeno zdravlje.

Posle dve godine buljenja u toliko osvetljen ekran, pisanja poruka i gledanja snimaka, počele su da je bole oči i popucali su joj kapilari.

Vid na levom oku joj je znatno oslabljen, a lekari kažu da je situacija na desnom još gora.

Dali su joj steroide, a kako navode, poboljšanja su se videla posle tri dana.

Kažu da je njen telefon emitovao svetlost od 625 takozvanih lumena, dok je preporučena doza 300.

Ukoliko samo dva sata budete izloženi svetlosti od 600 jedinica, efekat će biti isti kao da ste uključili mikrotalasnu pećnicu.

Nije poznato koji tip telefona je Čen koristila.

Zato, preporučljivo je da svi, ukoliko već ne mogu da smanje vreme provedeno ispred ekrana, smanje njegovu jačinu osvetljenosti. Takođe, ukoliko noću gledate u kompjuterski ili telefonski ekran, nemojte isključivati sobno svetlo.

Kurir.rs/Mirror Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track