OPASNO ZVECKANJE ORUŽJEM: Putin upozorio NATO da se ne igraju vatrom, a onda je stigao oštar odgovor Alijanse! SAD NE VERUJU DA JE RUSKI PREDSEDNIK OZBILJAN!
Foto: AP, AP/YT

napeto

OPASNO ZVECKANJE ORUŽJEM: Putin upozorio NATO da se ne igraju vatrom, a onda je stigao oštar odgovor Alijanse! SAD NE VERUJU DA JE RUSKI PREDSEDNIK OZBILJAN!

Planeta -

NATO je odbacio kao neprihvatljivu "pretnju" izjavu ruskog predsednika Vladimira Putina da će ciljati NATO centre za odlučivanje u slučaju da ta alijansa postavi u Evropi rakete koje mogu da nose nuklearne glave.

"Ruske pretnje da će ciljati NATO saveznike su neprihvatljive", rekao je zamenik portparola Pirs Kazalet. "NATO ne namerava da postavlja novo nuklearno oružje u Evropi."

"Pozivamo Rusiju da se fokusira na povratak sporazumu o nuklearnim snagama kratkog i srednjeg dometa", rekao je Kazalet.

Ruske tvrdnje da su NATO raketni sistemi u istočnoj Evropi kršenje sporazuma "očit su pokušaj da se odvrati pažnja sa ruskog kršenja", rekao je on.

"raketni sistemi Saveza samo su u odbrambene svrhe", rekao je i dodao "Položaji balističkih raketa Ejdžes u Rumuniji i Poljskoj potpuno su u skladu sa sporazumom INF", dodao je Kazalet.

SAD su ocenile kao propagandu navode predsednika Rusije Vladimira Putina da će Moskva ispratiti svako novo postavljanje američkih nuklearnih raketa u blizini Rusije. "Izjave predsednika Putina su nastavk ruske propagande kako bi se izbegla odgovornost za rusko kršenje INF-a", saopštila je neimenovana portparolka američkog Stejt departmenta.

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da će Rusija odgovoriti na svako razmeštanje raketa srednjeg dometa u Evropi, ciljajući ne samo zemlje u kojima se nalaze rakete, već i same Sjedinjene Države.

"Reći ću to jasno i otvoreno: Rusija će biti primorana da razmesti oružje koje će moći da koristi ne samo protiv teritorija sa kojih dolazi direktna pretnja, nego i protiv teritorija na kojima se nalaze centri odlučivanja", kazao je Putin u godišnjem govoru pred parlamentom o stanju nacije.

Putin je istakao i da je odluka Vašingtona o povlačenju iz INF sporazuma donesena na neutemeljenim optužbama da Moskva krši taj sporazum, dodajući da ga zapravo krši SAD.

Kurir.rs/Index.hr

Foto AP/YT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track