MISTERIJA NA NEBU! NASA ŠOKIRALA SVET FOTOGRAFIJOM: Da li ste videli ZMAJA na nebu?! (FOTO)
Foto: Promo

ZAPANJUJUĆE

MISTERIJA NA NEBU! NASA ŠOKIRALA SVET FOTOGRAFIJOM: Da li ste videli ZMAJA na nebu?! (FOTO)

Planeta -

NASA je objavila fotografiju misteriozne Aurore boralis koja podseća na zmaja koji je otvorio usta i sprema se da bljuje vatru na nebu iznad Islanda.

Zapanjujuća fotografija prirodnog čuda izazvale su čestice emitovane od Sunca koje su se "razbile" u atmosferu i na taj način izazvale neverovatan prikaz svetlosti.

"Da li ste ikada videli zmaja na nebu? Iako pravi leteći zmajevi ne postoje, ogromna Aurora u obliku zmaja razvila se na nebu iznad Islanda ranije ovog meseca. Aurora je izazvana rupom u Sunčevoj koroni koja je izbacila nabijene čestice u solarni vetar koji je usledio nakon promene međuplanetarnog magnetnog polja do Zemljine magnetosfere", napisali su iz NASA.

Ova pojava je utoliko čudna jer se "zmajeva" Aurora pojavila u vreme niske aktivnosti sunčevih pega, što znači da naša zvezda ne emituje toliko naelektrisanih čestica ili "sunčevog vetra" kao što je to uobičajeno u ovo doba godine. "U februaru nije bilo sunčevih pega na Suncu, što je dovelo do toga da imamo veoma živopisne Aurore", poručili su iz NASA. Inače, Aurore nemaju zvuk, mada su pojedini ljudi govorili da čuju određeno "pucketanje" ili beli šum kada gledaju u ovu polarnu svetlost.

Kurir.rs/ B92

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track