BIBLIJSKA POŠAST PONOVO U EGIPTU: Ovog puta ugrožene su Afrika i Azija, milioni će ostati bez hrane! UN spremne za katastrofu! (VIDEO)
Foto: Profimedia, Printscreen

šokantno

BIBLIJSKA POŠAST PONOVO U EGIPTU: Ovog puta ugrožene su Afrika i Azija, milioni će ostati bez hrane! UN spremne za katastrofu! (VIDEO)

Planeta -

Rojevi skakavaca pojavili su se u Sudanu i Eritreji brzo se šire sa obe strane Crvenog mora u Saudijsku Arabiju i Egipat, saopštila je Organizacija UN za hranu i poljoprivredu (FAO).

Periodi kiše duž obale Crvenog mora u Eritreji i Sudanu omogućili su da se od oktobra pojave dva talasa skakavaca, što je dovelo do značajnog povećanja populacije i formiranja visoko pokretnih rojeva.

Porast skakavaca u tom području mogao bi da predstavlja moguću pretnju usevima i sigurnosti hrane, upozorila je ta organizacija.

Najmanje jedan roj je prešao na severnu obalu Saudijske Arabije sredinom januara, a nedelju dana kasnije još rojeva.

Kiše koje su donela dva ciklona u 2018. pokrenule su razmnožavanje skakavaca u Saudijskoj Arabiji, u blizini granice sa Jemenom i Omanom, a nekoliko rojeva iz dve mlade generacije stiglo je do Ujedinjenih Arapskih Emirata i južnog Irana.

Postoji opasnost od daljeg širenja prema granici između Indije i Pakistana, saopšteno je iz FAO.

"Sledeća tri meseca će biti od ključnog značaja za kontrolu situacije sa skakavcima pre nego što počne letnji soj", kaže se u saopštenju FAO ekspert za skakavce Kit Kresman.

Dalje širenje trenutne epidemije zavisi od dva glavna faktora - efikasnih mera kontrole i monitoringa u područjima uzgoja bagrema u Sudanu, Eritreji i Saudijskoj Arabiji i okolnim zemljama, i intenzitetu padavina između marta i maja na obe strane Crvenog mora i u unutrašnjosti Arapskog poluostrva.

Skoro 200.000 hektara je uništeno, uključujući 30.000 ha u poslednje dve nedelje u Egiptu, Eritreji, Saudijskoj Arabiji i Sudanu, navodi FAO.

Kontrolne mere su u toku i u Iranu nakon što je bar jedan roj stigao na južnu obalu krajem januara.

Odrasli rojevi roda mogu da lete do 150 km dnevno, a vetrovi i odrasli insekti mogu pojesti otprilike sopstvenu težinu u svežoj hrani dnevno. Vrlo mali roj u jednom danu jede otprilike koliko i 35.000 ljudi, što predstavlja pogubnu pretnju usevima i bezbednosti hrane.

U komentaru koji je poslao Rojtersu, Kresman je rekao da je poslednji veliki porast broja pustinjskih skakavaca bio u periodu 2003.-2005. kada je više od 12 miliona hektara uništenou zapadnoj i severozapadnoj Africi, što je koštalo oko 750 miliona dolara kroz dopremanje pomoći u hrani.

Od tada su se pojavile brojne epidemije duž obalnih ravnica sa obe strane Crvenog mora koje su uglavnom bile kontrolisane.

FAO će naredne sedmice održati sastanak u Jordanu kako bi razgovarao o intenziviranju mera kontrole sa pogođenim zemljama, navodi se u saopštenju.

Kurir.rs/Daily mail

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track