CIA OTKRIVA ŠTA TRAŽI TRAMP A ŠTA KIM: Severna Koreja za uništavanje nuklearki tražila ukidanje sankcija ali i OVAJ uslov vezan za južne komšije!
Foto: AP / Evan Vucci

uoči sledećeg sastanka

CIA OTKRIVA ŠTA TRAŽI TRAMP A ŠTA KIM: Severna Koreja za uništavanje nuklearki tražila ukidanje sankcija ali i OVAJ uslov vezan za južne komšije!

Planeta -

Za SAD početak na putu ka denuklearizaciji Severne Koreje jeste potpuna obustava severnokorejskih testova nuklearnog oružja i balističkih raketa, izjavio je doskorašnji visoki zvaničnik američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) za korejsko pitanje Endru Kim.

Uoči najavljenog novog susreta predsednika dve zemlje Donalda Trampa i Kima Džong-una krajem ovog meseca u Vijetnamu, Kim, koji je do penzionisanja u decembru bio šef Cijinog odeljenja za Koreju, izneo je u petak na predavanju na Univerzitetu Stanford plan za postizanje cilja SAD o konačnoj, potpuno verifikovanoj denuklearizaciji Severne Koreje (FFVD).

Kako prenosi agencija Jonhap, on je rekao da je sledeći korak inspekcija međunarodnih stručnjaka severnokorejskih nuklearnih i raketnih postrojenja.

"Pjongjang mora da saopšti gde se nalaze postrojenja, da u određenom roku potpuno uništi sisteme za lansiranje nuklearnog oružja, kao i da preda sveobuhvatne podatke o svom nuklearnom, raketnom, hemijskom i biološkom programu", rekao je Kim, koji je bio ključni američki pregovarač u pripremama prvog samita Tramp-Kim.

On je dodao da je poslednji korak da se Severne Koreja sporazumu o neširenju nuklearnog oružja (NPT) iz koga je istupila 2003. godine, što bi omogućilo potpunu potvrdu i verifikaciju poštovanja dogovorenih odredbi.

U zamenu za potpunu denuklearizaciju Korejskog poluostrva, Tramp je na samitu u junu prošle godine obećao bezbednosne grarancije i izgradnju novih odnosa između dve zemlje.

S druge strane, Severna Koreja traži ukidanje svih sankcija UN, kao i nastavak realizacije međukorejskih projekata.

Pjongjang takođe traži i zvanično okončanje Korejskog rata (1950-53).

Kurir.rs / Tanjug

Foto: AP / Evan Vucci

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track