RAT OKO SPOMENIKA PEDOFILU: Jedna grupa ruši, druga vraća kip sveštenika, dok policija u Gdanjsku samo posmatra!
Foto: AP / Bartek Sabela / Gazeta Wyborcza

kontroverze u poljskoj

RAT OKO SPOMENIKA PEDOFILU: Jedna grupa ruši, druga vraća kip sveštenika, dok policija u Gdanjsku samo posmatra!

Planeta -

U Gdanjsku je jutros, bez dozvole gradskih vlasti, ponovo postavljen kontroverzni spomenik pokojnom legendarnom kapelanu sindikata Solidarnost, katoličkom velikodostojniku Henriku Jankovskom, osumnjičenom za seksualno zlostavljanje maloletnih dečaka i devojčica.

Spomenik Jankovskom su u znak protesta protiv pedofila u mantijama u noći između srede i četvrtka srušila trojica Poljaka.

"Uz učešće nekoliko desetina radnika iz brodogradilišta u Gdanjsku spomenik je vraćen na postolje. Sada čistimo i uklanjamo napise sa postolja. Nemamo odobrenje gradskih vlasti ali sindikati Solidarnost preuzimaju odgovornost za to", kazao je danas televiziji Polsat potpredsednik Solidarnosti iz vladajuće stranke Pravo i Pravda, regionalni odbornik Karol Gužikijevič.

Zamenik gradonačelnika Gdanjska Pjotr Boravski upozorio je danas na Tviteru da je ponovno postavljanje spomenika nelegalno i zamerio policiji što to nije sprečila, već je samo legitimisala prisutne koji su došli da vrate spomenik na postolje i očiste natpis ispisan crvenom farbom "Pedofil".

Spomenik Henriku Jankovskom ispred crkve svete Brigite u Gdanjsku izaziva kontroverze i žestoke sporove u toj poljskoj luci na Baltiku otkako je liberalni dnevnik Gazeta viborča prošle godine objavio članak "Tajna svete Brigite. Zašto je Poljska katolička crkva godinama dozvoljavala svešteniku Jankovskom da napastuje decu?" sa vrlo ozbiljnim optužbama da je ugledni sveštenik seksualno zlostavljao decu, dečake i devojčice.

Spor se zaoštrio uoči sadašnjeg zasedanja u Vatikanu gde su velikodstojnici katoličke crkve na inicijativu pape Franje većali o problemu pedofilije među katoličkim sveštenicima i velikodostojnicima a ove sedmice je na audiciji papa primio i predstavnike poljskih žrtava pedofilnih sveštenika iz fondacije Ne plašite se.

foto: EPA / JAN DZBAN

U petak aktivisti Solidarnosti nisu uspeli da ponovo postave spomenik jer su oko njega demonstrirale i pristalice i protivnici spomenika kontroverznom svešteniku.

"Papa se izvinjava, a Solidarnost diže spomenik svešteniku pedofilu", "Verujmo žrtvama", transparenti su koje su doneli protivnici spomenika, a na postolje je postavljena i plišana ovca kao simbol slepe vere Poljaka u crkvu, čak i kada zataškava skandale.

Sa njima se nadvikivala grupa pristalica Jankovskog optužujući demonstrante za to da su bojovnici Soroša, tražeći da prestanu sa antipoljskim provokacijama i uvredama da su nemoralni.

Pošto se ne očekuje da će protesti prestati, potpredsednik Solidarnosti Gužikijevič rekao je jutros da će spomenik čuvati dobrovoljna straža sindikata.

Kurir.rs / Beta

Foto: AP / Bartek Sabela / Gazeta Wyborcza

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track