DŽEREMI HANT KAO BORIS DŽONSON: Novim gafom ministar spoljnih poslova Velike Britanije opasno naljutio Slovence! (VIDEO)
Foto: Printscreen Youtube

nediplomatski

DŽEREMI HANT KAO BORIS DŽONSON: Novim gafom ministar spoljnih poslova Velike Britanije opasno naljutio Slovence! (VIDEO)

Planeta -

Trenutni ministar spoljnih poslova Velike Britanije Džeremi Hant je na dobrom putu da po gafovima prevaziđe svog prethodnika Borisa Džosona.

On je predmet sprdnje na društvenim mrežama jer je pogrešno tvrdio da je Slovenija bila "vazalna država" Sovjetskog Saveza.

Hant je sramotnu grešku napravio tokom putovanja u Ljubljanu u četvrtak, gde se sastao sa svojim slovenačkim kolegom Mirom Cerarom, kako bi razgovarali o tekućim pregovorima o Bregzitu.

Međutim, umesto da pokaže dobru volju za izlazak Velike Britanije iz bloka, Hant je naljutio lokalno stanovništvo pokazujući jasan nedostatak istorijskog i geopolitičkog razumevanja tokom konferencije za štampu posle sastanka.

Pohvaljujući radikalne promene koje su Sloveniju pretvorile iz "sovjetske vazalne države" u "modernu evropsku demokratiju", Hant je rekao da Slovenija predstavlja primer "najbolje Evrope".

Nažalost za Hanta, Slovenija nikada nije bila deo Varšavskog pakta koji je bio pod protektoratom Sovjetskog Saveza tokom hladnog rata. Umesto toga, Slovenija je bila najbogatija država unutar Jugoslavije, koja, iako je bila komunistička, nikada nije bila član pakta.

Kurir.rs/RT

Foto: Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track