UBICA SA NOVOG ZELANDA JE OVE SIMBOLE, IMENA I DATUME IMAO NA ORUŽJU: Od Lazara, Miloša Obilića, Baje Pivljanina do nacističkih zločinaca! (FOTO)
Foto: Twitter / EmpiresSpawn, Printscreen Facebook

na oružju za masakr

UBICA SA NOVOG ZELANDA JE OVE SIMBOLE, IMENA I DATUME IMAO NA ORUŽJU: Od Lazara, Miloša Obilića, Baje Pivljanina do nacističkih zločinaca! (FOTO)

Planeta -

Australijanac Brenton Tarant je u napad na džamije na Novom Zelandu pošao sa uključenom kamerom na glavi, ali i gomilom oružja po kojem su belim flomasterom ispisane različite poruke, imena, datumi i soimboli.

Tu se nalaze razna imena, među kojima su i istaknute istorijske ličnosti koje se pamte po borbi protiv osmanskog osvajanja Evrope. Takođe, na oružju su pobrojani i datumi važnih istorisjkih bitaka među kojima su mnoge sa naših prostora.

Tu se vide imena Stefana Lazara, Marka Miljanova, Baje Pivljanina, Miloša Obilića.

Među ostalima, na oružju se nalazi ime Novaka (Miloša) Vujoševića koji bio je junak bitke kod Fundina. Bitka je održana 1876. godine u selu u Kuči, u tadašnjoj Kneževini Crnoj Gori. Za njega se pričalo da je najveći junak ove bitke u kojoj je crnogorska vojska imala je oko 5.000 vojnika, dok je na suprotnoj strani bilo oko 40.000 turaka ljudi. U njoj je Novak ubio 28 neprijateljski vojnika, a potom dobio nagradu od ruskog cara. Nakon bitke Novak Milošev je dobio jatagan sa dragim kamenjem, na kome piše “Ko se bije sečem ga, a ko ne ostavljam ga”.

Tarant je ispisao i ime Sebastiana Veniera koji je bio je mletački dužd od 11. juna 1577. do 3. marta 1578. Poznat je po ulozi venecijanskog admirala u bitci kod Lepanta, u kojoj je poraženo Osmansko carstvo.

foto: Twitter / EmpiresSpawn

Još jedan vojskovođa našao se na njegovom oružju za masakr. Don Pelajo (685 – 737) - bio je asturski vođa i prema hronici Albidense, prvi asturski kralj. Započeo je hrišćansku rekonkistu Iberijskog poluostrva protiv mavarskih osvajača, koji su osvojili Španiju i osnovao je Kraljevinu Asturija. On je uspostavio nezavisnu hrišćansku državu u suprotnosti s mavarskom hegemonijom.

Edvard Kodrington (1770 - 1851), bio je britanski admiral koji je učestvovao u trafalgarskoj bici i bici kod Navarina.

Fruzhin je bio bugarski plemić iz 15. veka koji se istakao u borbama protiv osmanskog osvajanja Drugog bugarskog carstva.

Konstantin II Asen (Bugarski) je poslednji vladar Bugarske, a njegova smrt 1422. godine označila je kraj Drugog bugarskog carstva. Otomansko osvajanje je počelo pola veka ranije, 1369. godine, a njihova vladavina je trajala do 1878. godine.

foto: Twitter / EmpiresSpawn

Međutim, tu su se našla i imena Tarantovih prethodnika u krvavim napadima poput Aleksandara Bisoneta, francusko-kanadskog studenta , poznatog po ekstremno desničarskim i nacionalističkim stavovima. Optužen je za ubistvo šest muslimana u džamiji u Kvebeku 29. januara 2017. Bisonet je osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu, bez mogućnosti uslovnog puštanja na 40 godina.

Luka Traini je u italijanskom gradu Mačerata prošle godine ranio šestoro afričkih migranata. Pre toga je bio neuspešni kandidat antiimigrantske Severne lige. Traini je počinio zločin u znak odmazde zbog užasnog ubistva tinejdžerke nekoliko dana ranije.

Datumi i mesta

foto: Printscreen

Bitka kod Bulaira održana je 26. januara 1913. godine između bugarske sedme pešadijske divizije i osmanske 27. pešadijske divizijom, u kojoj su Bugari pobedili.

Boj na Ivankovcu - U blizini Ćuprije, 18.avgusta 1805.god, odigrala se ivankovačka bitka koja je označila kraj borbe protiv janičara i početak rata naroda Srbije protiv turskog carstva u Evropi. Ovo je prvi otvoreni okršaj srpskih ustanika, pod komandom Karađorđa Petrovića i rukovodstvom Milenka Stojkovića i Petra Dobrnjca, sa regularnom turskom vojskom, predvođenom Hafiz-pašom. Srbi su izvojevali pobedu nad brojnijom i naoružanijom vojskom otomanskog carstva, nateravši je na povlačenje prema Nišu.

Beč 1683 - Ove godine na Beč je nagrnula najveća osmanlijska vojska ikada skupljena i počela dugu opsadu habzburške prestonice. Da je taj grad pao, palo bi celo hrišćanstvo.

Bitka kod Šipke - na ovom planinskom vrhu u Bugarskoj odigrala se bitka 21. avgusta 1877. godine u kojoj se protiv armije Sulejmana-paše borilo 7 hiljada ruskih vojnika. Turci su preduzeli 11 napada, ali su bili odbačeni. Ruske snage su uz podršku bugarskih dobrovoljaca odbranili planinski prevoj i sačekali pomoć. Zatim su u toku 5 meseci držali Šipku sve do ofanzive ruske armije.

Bitka kod Kagula - bila je najvažnija kopnena bitka Rusko-turskog rata (1770) i jedna od najvećih bitaka u 18. veku. Ovom pobedom je krimska tatarska država okrenula leđa saradnji sa Osmanskim carstvom.

Roterham - engleski grad u kome se organizovano seksualno zlostavljanje dece dešavalo decenijama, a za silovanja se navodi da su ih uglavnom počinile bande muslimanskih imigranata.

foto: Twitter / EmpiresSpawn

Simboli

Među simbolima na Tarantovom oružju je amblem zloglasne SS divizije "Princ Eugen", čiji su pripadnici vršili zločine u Bosni i Hercegovini i Srbiji tokom Drugog svetskog rata.

"Odal runa" - Među brojnim natpisima na više jezika i crtežima je i znak u obliku romba, koju su pripadnici SS divizije nosili na uniformi.

Crno sunce - simbol okultnog značenja. Osnova simbola je "sunčev krug" koji je oslikan na podu dvorane u dvorcu u Severnoj Rajni-Vestfaliji koji je tokom Drugog svetskog rata bio jedno od najznačajnijih mesta za Hajnriha Himlera.

Kurir.rs

Foto: Twitter / EmpiresSpawn, AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja