OVA APLIKACIJA JE GORA OD LANACA: Njome Saudijci brutalno kontrolišu žene, ne mogu da urade ništa bez znanja muževa! (VIDEO)
sporna aaplikacija, Foto: AP

tehnologija

OVA APLIKACIJA JE GORA OD LANACA: Njome Saudijci brutalno kontrolišu žene, ne mogu da urade ništa bez znanja muževa! (VIDEO)

Planeta -

Saudijci su počeli da prate i kontrolišu žene i preko aplikacije Abšer, koju je napravilo saudijsko ministarstvo unutrašnjih poslova. Aplikacija funkcioniše kao portal elektronske Vlade i elektronski servis, i nudi opcije kao što su - zahtev za pasošem, rodnim listom, registracije vozila ili druge dokumentacije.

Međutim, aplikacija takođe omogućuje muškarcima u Saudijskoj Arabiji da "odrede kada i kako žene mogu prelaziti granicu, i dobijaju SMS poruke, gotovo u stvarnom vremenu, o tome gde se nalaze".

Gugl i Epl odbili su da je ukinu i u svojoj ponudi i dalje imaju spornu aplikaciju saudijske vlade Abšer, koja omogućuje muškarcima u zemlji da prate kretanje svoje ženske rodbine i spreči njihovo putovanje.

Abšer može biti korišćen kako bi se žene mogle ograničiti na određene lokacije na koje smeju da putuju, kao i totalnu zabranu putovanja van države, a sistem SMS notifikacije se koristi kako bi upozorio muškarce ako se žena odluči na odlazak.

U Saudijskoj Arabiji, ženi je zabranjeno da putuje bez dozvole takozvanog muškog staratelja, čuvara. U takvom sistemu, njima je potrebna dozvola muškarca kako bi odlazile u školu, upravljale sa radom i finansijama, udavale se te putovale unutar ili van zemlje.

Od žena se takođe traži da imaju muške pratnje u mnogim situacijama i imaju manje prava od muškaraca i mogu biti uhapšene zbog "neposlušnosti".

Ministarstvo unutrašnjih poslova Saudijske Arabije navodi da Abšer ima 11 miliona korisnika.

Kritičari kažu da aplikacija krši pravila korišćenja i politike Epl i Gugl prodavnica, kao što su zlostavljanje i uznemiravanje.

"Pozivamo Gugl i Epl da istraže rizik kršenja ljudskih prava žena, što olakšava aplikacija, i ublaži štetu koju aplikacija ima na žene", rekao je Amnesti International.

Korišćenje aplikacije Abšer kako bi se ograničilo kretanje žena još jednom naglašava uznemirujući sistem diskriminacije protiv žena pod zaštitom sistema kojem je potrebna značajna reforma ljudskih prava u državi, znatno više od društvenih ili ekonomskih reformi.

Istraživač ljudskih prava Rota Begum izjavila je kako je aplikacija "ustvari dizajnirana za muškarce". "Naravno, strašno je uvredljivo i ponižavajuće za žene, u mnogim slučajevima deluje kao čisto zlostavljanje, jer se muškarcima daje potpuna kontrola nad kretanjem žene", rekla je ona.

Američki Demokratski senator Ron Viden takođe je napao Gugl i Epl zbog ponude aplikacije u prodavnicama, rekavši da je to "nesavesno" i omogućuje "praksu zlostavljanja žena u Saudijskoj Arabiji".

Kritike aplikacije usledile su nakon slučaja Rahafe Muhamad, saudijske tinejdžerke koja je pobegla iz Saudijske Arabije te dobila azil u Kanadi.

Pozivi na promene dolaze usred trajnog skandala oko ubistva novinara Džamala Kašogija u oktobru 2018. u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Iako je ženama od prošle godine dozvoljeno da voze automobil i idu na utakmice, u skoro svim ostalim stvarima zavise od muškaraca i njihove dozvole.

Kurir.rs/nzherald

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track