NOVOZELANĐANI SE SPREMAJU ZA RAT: Posle masakra u džamijama, opsedaju prodavnice oružja! Najtraženija puška koju su koristili masovne ubice! (VIDEO)
ilustracija, Foto: AP

juriš

NOVOZELANĐANI SE SPREMAJU ZA RAT: Posle masakra u džamijama, opsedaju prodavnice oružja! Najtraženija puška koju su koristili masovne ubice! (VIDEO)

Planeta -

Novozelanđani panično kupuju oružje nakon što je premijerka obećala da će promeniti zakone posle masakra u Krajstčerču.

Prema Fejsbuk grupi Kivi Gan Blog, u subotu su građani žurili da kupe poluautomatsko oružje, municiju i okvire širom zemlje.

Novi Zeland dozvoljava posedovanje jurišnih pušaka koje su zabranjene u zemljama poput Australije i Velike Britanije.

Čak je i ogranak prodavnice "Grad pištolja" u Krajstčerču - plodan lanac u Novom Zelandu - bio okupiran u subotu ljudima koji su kupovali oružje i opremu.

Samo dan nakon napada, i ubrzo nakon što je premijerka zauzela jasan stav za promenu zakona o oružju, administrator bloga Kivi Gun je objavio: "Kakva je danas prodaja u prodavnicama? Jasinda može postati prodavac godine".

Jedan komentator, koji je izgleda prodavac je odgovorio: "Ja sam u prodao sve poluautomatsko oružje, okvire i municiju."

"Moraće da mi nabave AR-15 pre nego što nestane potražnja", kaže drugi.

Drugi vlasnik prodavnice pištolja u Oklandu zabeležio je i značajan porast prodaje poluautomatskog oružja.

Vlasnik je rekao da se telefon usijao zbog interesovanja, uključujući cene i raspoložive zalihe.

Premijerka Jasinda Ardern izjavila je na konferenciji za novinare da će razmotriti zabranu upotrebe poluautomatskog vatrenog oružja.

Kurir.rs/Sun Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track