CIKLON ZBRISAO ČITAV GRAD, 138 MRTVIH! POGLEDAJTE STRAVIČNE PRIZORE: Oluja razorila sve pred sobom, uništeni putevi i kuće! (VIDEO)
Foto: Printscreen/ Youtube

CELO NASELJE NESTALO

CIKLON ZBRISAO ČITAV GRAD, 138 MRTVIH! POGLEDAJTE STRAVIČNE PRIZORE: Oluja razorila sve pred sobom, uništeni putevi i kuće! (VIDEO)

Planeta -

Beira drugi po veličini grad u Mozambiku i njegova okolina, uništeni su 90 odsto u udaru ciklona Idai, saopštila je Međunarodna federacija Crvenog krsta i Crvenog polumeseca (ICRC), a broj mrtvih u olujnom nevremenu koje je poslednjih dana pogodilo Mozambik i Zimbabve popeo se na 138.

Ciklon Idai udario je u četvrtak uveče u središte Mozambika, na istoku Afrike, i zatim nastavio da se kreće ka susednom Zimbabveu odnoseći puteve, škole, kuće, čak i brane.

Prema poslednjem bilansu koji je sastavio Frans pres, na osnovu zvaničnih izvora, 68 ljudi je poginulo u Mozambiku, od kojih 55 samo u lučkom gradu Beiri, a 70 je stradalo u Zimbabveu.

Prethodni bilans bio je 127 mrtvih.

"Razmera štete izazvane ciklonom Idai koji je udario u mozambikanski grad Beiru je ogromna i zastrašujuća", naveo je danas ICRC u saopštenju dodajući da su "90 odsto Beire i njegove okoline oštećeni ili uništeni". Beira je grad od 530.000 stanovnika.

Džejmi Le Sier iz te organizacije je naveo u saopštenju da su sredstva komunikacije potpuno prekinuta i da su putevi uništeni a nekim mestima se ne može prići.

"Kažu nam da bi situacija mogla da bude gora van grada. Juče je popustila velika brana i prekinula i poslednji još prohodan put da se stigne do grada", dodao je Le Sier u izjavi iz Beire.

Broj nastradalih bi mogao da poraste kada se sazna potpuna razmera štete i to ne računajući da se jake kiše i dalje očekuju u regionu, naveo je Crveni krst.

Kurir.rs/ Beta-AFP

Foto: Printscreen/ Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track