BRZI KRAJ BAHATOG SAUDIJSKOG PRINCA: Muhamed bin Salman u nemilosti kralja, više ne kontroliše finansije, EVO ŠTA JE UZROK SVEMU (VIDEO)
Foto: AP / Amr Nabil

politika

BRZI KRAJ BAHATOG SAUDIJSKOG PRINCA: Muhamed bin Salman u nemilosti kralja, više ne kontroliše finansije, EVO ŠTA JE UZROK SVEMU (VIDEO)

Planeta -

U protekle dve nedelje, saudijski prestolonaslednik Muhamed bin Salman nije prisustvovao nizu značajnih ministarskih i diplomatskih sastanaka u zemlji i navodno mu je oduzet deo finansijskih i ekonomskih ovlašćenja.

O privremenoj meri ograničavanja odgovornosti saudijskog princa, grupu ministara navodno je prošle nedelje obavestio njegov otac, kralj Salman, koji ga je pozvao da prisustvuje tom sastanku, ali se on nije pojavio.

Odluka nije zvanično saopštena, ali Gardijan saznaje da će pouzdani kraljev savetnik Musaed al Ajban, koji se školovao na Harvardu, a nedavno je imenovan za savetnika za državnu bezbednost, nezvanično kontrolisati odluke o investicijama u kraljevo ime.

Svet pažljivo prati odnos kralja i njegovog sina od ubistva saudijskog novinara Džamala Kašogija, za koje se veruje da ga je naredio princ Muhamed, što saudijska vlada poriče.

Stručnjaci za Bliski istok imaju podeljena mišljenja o tome da li je ubistvo, odnosno zabrinutost zbog uloge Saudijske Arabije u sukobu u Jemenu, izazvalo tenzije u zatvorenom kraljevstvu.

Kako saznaje Gardijan, princ Muhamed nije bio prisutan na dva važna ministarska sastanka kojima je predsedavao kralj, kao i na još nekoliko značajnih razgovora sa uvaženim zvaničnicima u poseti, kao što je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Takođe, prošle nedelje nije bio na sastanku s visokim zvaničnicima iz sektora privrede i finansija, na sastanku kralja i velikog muftije, kao i na sastancima s predsednikom Svetske zdravstvene organizacije i ambasadorima Indije i Kine.

Iz novijih zvaničnih saopštenja o aktivnostima kralja i njegovog sina nije jasno da li princ Muhamed nije bio prisutan ni na jednom važnom sastanku, ali činjenica je da ga nema na novijim fotografijama i u sopštenjima za medije, ako se izuzme vest da je razgovarao telefonom s japanskim premijerom Šinzom Abeom.

Veruje se da je kralj veoma nezadovoljan zbog toga što njegov sin nije došao na sastanak vlade u utorak prošle nedelje, na kome se razmatralo o izazovima s kojim se kraljevstvo suočava. Kralj je tada navodno izrazio zabrinutost zbog propalih investicija u Saudijskoj Arabiji. Zbog toga će buduće velike finansijske odluke, barem zasada, zahtevati kraljevo odobrenje, rekli su izvori za Gardijan. Odluka je odmah stupila na snagu, a odnosi se na velike investicije Saudijske Arabije i druge ugovore.

Saudijska Arabija odlučno odbacuje da je princ Muhamed igrao bilo kakvu ulogu u Kašogijevom ubistvu, ali mediji prenose da je stepen uverenosti CIA u to da je prestolonaslednik naredio Kašogijevo ubistvo u saudijskom konzulatu u Instanbulu srednji do visok, piše Gardijan.

Kurir.rs/Gardian

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track