KINA KLONIRALA ŠERLOKA HOLMSA I TO SA ČETIRI NOGE:  Ovaj specijalni pas tragač uštedeće policiji vreme i novac u otkrivanju droge! (VIDEO)
Foto: printscreen Sinogene Biotechnology

malo čudo

KINA KLONIRALA ŠERLOKA HOLMSA I TO SA ČETIRI NOGE: Ovaj specijalni pas tragač uštedeće policiji vreme i novac u otkrivanju droge! (VIDEO)

Planeta -

Kineski naučnici klonirali su, kako kažu "Šerloka Holmsa među policijskim psima tragačima" u okviru programa čiji je cilj skraćenje vremena obuke i smanjivanje troškove za obuku policijskih pasa.

Prvi klonirani policijski pas, ženka nazvana Kunsun, nastala je iz uzorka DNK uzetog od sedmogodišnje ženke po imenu Hauanima, koja je osvojila niz nagrada za pomoć u pronalaženju droge u više navrata.

Da bi dobili Kunsun, genetski materijal od sedmogodišnje ženke izvađen je i poslat u laboratorij u Peking. Embrion je izrađen pomoću jajne ćelije drugog psa i ugrađen je u surogat-majku.

"Zamenska majka bila je bigl. Kako bi se sprečile komplikacije i poboljšala stopa preživljavanja, rađen je crski rez", opisao je Li Ksihuan, vođa projekta.

"Ona je druželjubiva, oprezna, i prijateljski nastrojena ljudima ", rekao je analitičar projekta Van Ćišing. Štene Kunsun sada ima dva meseca, a kineski ediji javljaju da je ono "tek prvo od hiljade pasa".

Proći će opsežnu obuku o otkrivanju droga i traženju dokaza i postaće profesionalni policijski pas kada napuni 10 meseci, saopšteno je iz policije.

Naučnici se nadaju da će vremenom postići "veliku proizvodnju" kloniranih policijskih pasa koji bi uštedeli vreme i novac tokom obuke. Trenutno jedina prepreka su visoki troškovi kloniranja pasa.

Obuka policijskih pasa obično traje oko pet godina i košta nešto manje od 75.000 američkih dolara, a garancija uspeha u obuci ne postoji, navodi se u izveštaju Poljoprivrednog univerziteta Junan. Nije navedeno koja je cena kloniranja psa.

Južna Koreja ranije je objavila da su stvorili prvog kloniranog psa 2005. godine, a dve godine kasnije su počeli da koriste klonirane retrivere kako bi nanjušili drogu i tako pomogli carinicima.

Kurir.rs/Dejli mejl

Foto printscreen Sinogene Biotechnology

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track