SUPERSONIČNO ORUŽJE RUSIJE I KINE NATERALO AMERIKU NA OZBILJNE MERE: Nove svemirske snage imaće posebne zadatke!
Foto: YouTube prtscr / New Update Defence

ozbiljne pretnje

SUPERSONIČNO ORUŽJE RUSIJE I KINE NATERALO AMERIKU NA OZBILJNE MERE: Nove svemirske snage imaće posebne zadatke!

Planeta -

Dok Pentagon najavljuje ozbiljna ulaganja u zaštitu od supersoničnih oružanih sistema Rusije i Kine, iz Pekinga stižu optužbe da je reč samo o izgovoru za pravljenje zasebnih svemirskih snaga koje će služiti za postizanje vojne dominacije.

Amerika će iskoristiti svoju najnoviju vojnu granu da se suprotstavi pretnjama supersoničnim oružanim sistemima koje razvijaju Kina i Rusija, rekao je vršilac dužnosti ministra odbrane Patrik Šenan.

"Napravili smo mapu puta kojim ćemo iskoristiti prostor za smanjenje pretnji SAD, a jedan od prvih koraka određuje način na koji ćemo se suprotstaviti hipersoničnom oružju koje predstavlja rizik našim ljudima i domovini" rekao je on.

Ranije danas, komentarišući odluku SAD o stvaranju novih zasebnih svemirskih snaga pozivajući se na navodne pretnje Kine i Rusije, portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Geng Šuang optužio je Vašington za "težnje za uspostavljanjem jednostrane vojne nadmoći i razvoj naprednog oružja".

Ovaj komenta se odnosio na Šananovu najavu da je Vašington osnovao novu svemirski agenciju (SDA) u cilju "definisanja i nadgeldanja" buduće svemirske arhitekture i ubrzali razvoj uz smanjenje birokratije i neefikasnosti. Konačno, SDA će biti prebačena na predložene američke svemirske snage, koje mora da odobri Kongres.

Kurir.rs / Sputniknews.com

Foto: YouTube prtscr / New Update Defence

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track