VOJSKA IMA DOZVOLU DA PUCA: Pokrenuta operacija STRAŽAR protiv Žutih prsluka, policija spremna ako izbije haos na ulicama (VIDEO)
Foto: AP

obračun sa demonstrantima

VOJSKA IMA DOZVOLU DA PUCA: Pokrenuta operacija STRAŽAR protiv Žutih prsluka, policija spremna ako izbije haos na ulicama (VIDEO)

Planeta -

Francuska vojska pridružila se danas policiji u Parizu kako bi pomogli sa obezbeđivanjem grada tokom 19. uzastopnog protesta Žutih prsluka protiv vlade predsednika Francuske Emanuela Makrona.

Demonstrantima je zabranjeno okupljanje na Jelisejskim poljima, jer su prošlog vikenda razbijene i opljačkane prodavnice, pa je vlada pokrenula operaciju "Stražar" (Sentinelle).

Vojska ima dozvolu da puca ukoliko proceni da su životi dovedeni u opasnost.

Protesti Žutih prsluka danas će Parizu biti zabranjeni na Jelisejskim poljima i na prilazima toj aveniji, kao i oko Jelisejske palate i Nacionalne skupštine.

Ta odluka doneta je još u ponedeljak, nakon što je prošlog vikenda izbio sukob demonstranata i policije, a usledile su masovne pljačke restorana i prodavnica.

"Postoje ozbiljni razlozi zbog kojih smatramo da bi se to nasilje moglo ponoviti na najavljenim protestima ove subote", naveo je novi šef pariske policije Didije Lalemen, koji je imenovan na to mesto nakon što je premijer Eduar Filip u ponedeljak smenio njegovog prethodnika Mišela Delpisa.

foto: EPA

Okupljanja su zabranjena na Jelisejskim poljima, u okolnim ulicama u dužini od 100 metara, kao i oko Trijumfalne kapije i u području koje okružuje Jelisejsku palatu i Nacionalnu skupštinu.

Premijer Filip je najavio da će proteste zabraniti i na Trgu Pi-Berlan u Bordou i na trgu Kapitol u Tuluzu.

Tamo ćemo "odmah pristupiti rasterivanju svih skupova", dodao je on.

Premijer je najavio i "značajno" povećanje kazni za učešće na zabranjenim skupovima.

Inače, već je počelo skupljanje demonstranata u Parizu, van Jelisejskih polja, kao i u drugim francuskim gradovima.

Kurir.rs/Tanjug Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track