TRAMP ZAPRETIO EVROPSKIM GIGANTIMA: Ako ne budete gradili fabrike u SAD, uvodim CARINE na uvoz vozila (VIDEO)
Foto: AP

trgovinski rat

TRAMP ZAPRETIO EVROPSKIM GIGANTIMA: Ako ne budete gradili fabrike u SAD, uvodim CARINE na uvoz vozila (VIDEO)

Planeta -

Predsednik SAD, Donald Tramp, kritikovao je evropske proizvođače automobila, sugerišući da bi mogao da uvede carine na uvoz vozila kompanija kao što su BMW i Mercedes, osim ako ne budu gradili više fabrika na američkom tlu.

Tramp je rekao da je odbacio predloge Evropske unije kojima bi se auto-tarife sa obe strane svele na nulu.

"Oni imaju "BMW", imaju "mercedes", imaju dosta dobrih automobila koje uvozimo", rekao je Tramp govoreći o Nemačkoj.

"Želim da ih prave ovde. Ako ćete ih prodati Amerikancima, napravite ih ovde", zaključio je predsednik.

Trampovi komentari dolaze otprilike mesec dana nakon što je Ministarstvo trgovine završilo istragu o tome da li uvoz automobila ugrožava nacionalnu bezbednost i prosledilo svoje zaključke Beloj kući.

Rezultati izveštaja nisu objavljeni. Međutim, Derek Sizors, iz Američkog instituta za preduzetništvo, izjavio je da je video izveštaja i da se u njemu zaključuje da uvoz automobila ugrožava nacionalnu bezbednost jer pogoršava trgovinski deficit.

Predsednik SAD ima rok do sredine maja da odluči koje akcije treba preduzeti u skladu sa tim izveštajem. On bi mogao da nametne carine do 25 odsto na uvoz svih automobila i auto-delova, ili samo na određene artikle iz određenih zemalja.

Izgledi za tako nešto izazvali su snažno protivljenje u Kongresu, gde su doživeli kritike kongresmena iz redova obe stranke.

Automobilska industrija SAD takođe se protivi taksama, jer koriste uvozne auto-delove, što bi bilo skuplje ako bi se carine nametnule.

Tramp je rekao da ukidanje carina za svu auto-trgovinu ne bi nužno pomoglo američkim proizvođačima automobila.

"Problem je u tome što "ševrolet" nikada neće biti prihvaćen u Evropi, kao što je "mercedes", tako da to nije dobar posao", rekao je on.

Kurir.rs/Tanjug Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track