PUTIN POSRAMIO ZAPADNE EKSPERTE: Evo kada će moćna raketa koja može da uništi ceo Teksas ući u upotrebu (VIDEO)
Foto: Screenshot

jasna poruka

PUTIN POSRAMIO ZAPADNE EKSPERTE: Evo kada će moćna raketa koja može da uništi ceo Teksas ući u upotrebu (VIDEO)

Planeta -

Vladimir Putin upozorava Zapad da je najveća zver koju u svom zastrašujućem vojnom arsenalu - raketa poznatom kao Satana-2 - blizu raspoređivanja. Druga smrtonosna oružja nove generacije - Kižalova hipersonična raketa i laserski sistem Peresvet - već je stavljena na "borbenu dužnost", tvrdi on.

"Završni testovi interkontinentalne balističke rakete Sarmat bili su uspešni", rekao je on, prema zvaničnom izveštaju Kremlja. Sarmat - poznat na Zapadu kao Satana-2 - smatra se najmoćnijom ruskom interkontinentalnom balističkom raketom.

Prve ruske vesti o Putinovim rečima na ceremoniji promocije i dodele nagrada visokih oficira protumačene su da su završni testovi rakete "uspešno završeni".

Međutim, saopštenje Kremlja potvrdilo je da su konačni testovi "bili uspešni".

"Nepobedivo" hipersonično oružje bilo je prikazano ranije na video snimku koji se pojavio iz podzemnog silosa u svemirskoj luci u Plesetku.

Moskva kaže da Satana-2 može da izbegne odbrambeni štit Sjedinjenih Država i da je u stanju da uništi područje veličine Engleske i Velsa - ili Teksasa.

Rusija planira da RS-28 uđe u službu do početka naredne decenije kao deo tekućeg pritiska za modernizaciju nuklearnog arsenala.

Poznato je da je Rusija spremna da sprovede raketi Cirkon koja kože da leti brzinom 6.000 kmna sat, a ona je nedavno identifikovana od strane moskovske državne televizije, kao oružje predsednika Putina za uništavanje američkih gradova u slučaju nuklearnog rata .

Hipersonično Kindžhal putuje deset puta brže od zvuka i testirana je u južnoj Rusiji. On se lansira sa MiG-a 31 i može biti opremljena nuklearnim ili konvencionalnim oružjem. Ima efikasan domet od 1.250 milja.

Peresvetov "borbeni laserski sistem" ima uređaj za koji se veruje može da ometa protivnika. Cilj je da se „slepi“ optička elektronska oprema neprijateljskih vozila laserskim snopom, tvrdi se. Za Avangard - ruski hipersonični interkontinentalni raketni sistem - kaže se da je sposoban da izdrži visoke temperature blizu potencijalnog cilja.

To će "ozbiljno povećati" sposobnost ruskih vojnih raketnih snaga, rekao je Putin. Nakon što se Putin hvalio o Sarmatu, zapadni eksperti su izrazili skepticizam o tome koliko je blizu operativna upotreba te rakete.

Rusija kaže da nova raketa može nositi teret do 15 bojevih glava i planirano je da se uđe u službu početkom naredne decenije kako bi se modernizovao nuklearni arsenal u Moskvi.

Kurir.rs/Express.co.uk

Foto: Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track