NAJJEFTINIJI BALKANSKI MIGOVI: Ponos sovjetske avijacije manje košta od prosečnih kola! Ponude pljušte sa svih strana (VIDEO)
Ilustracija, Foto: AP

rasprodaja

NAJJEFTINIJI BALKANSKI MIGOVI: Ponos sovjetske avijacije manje košta od prosečnih kola! Ponude pljušte sa svih strana (VIDEO)

Planeta -

Na ogoljenoj padini na severu Albanije nalazi se portal u albansku komunističku prošlost. Ukopana u srcu planine, iza masivnih čeličnih vrata skrivena je vazdušna baza.

U tih 600 metara planinskih tunela nekada je sve vrvelo vojničkim životom, ali sada je Gjader skladište desetina zastarelih MiG-ova koji u tami skupljaju prašinu. Tri deecenije nakon pada komunizma albanske vlasti pokušavaju da prodaju prastare avione sovjetske i kineske proizvodnje. "Usklađujemo svoje naoružanje s NATO-ovim standardima", kaže načelnik Generalštaba Bardil Kolčaku.

"A što se MiG-ova tiče.. osim nostalgije, zbog čega ćemo ih nekoliko zadržati u svojim muzejima, ostale nudimo na prodaju", dodao je. Albanski MiG-ovi 17, 19, i 21 odavno su otpisani. Muzeji, škole i kolekcionari iskazali su nameru da tim relikvijama daju novi dom.

Kada je Albanija prvi put najavila mogućnost prodaje, vladi su stigli zahteevi muzeja vazduhoplovstva u Francuskoj i škole letenja u Nemačkoj. Prodaje do danas nisu realizirane zbog birokratskih razloga i papirologije. Na listi čekanja ima i pojedinaca, entuzijasta i zaljubljenika u avione, uključujući francuskog preduzetnika Žilijena Rošea, koji bi MiG smestio u svoj baštu.

"Nije jednostavno nabaviti takav avion jer ih je većina uništena, a ne sačuvana kao u Albaniji", rekao je on. On se interesuje za jedan od najstarijih modela, MiG-15 kineske proizvodnje. Početna cena mu je jedva 10.000 evra.

Kao i 7000 bentonskih bunkera načičkanih širom zemlje, vazdušna baza Gjader svojim spletom tunela bila je deo plana diktatora Envera Hodže da utvrdi državu u strahu od strane invazije. Premda se odavno ne koristi, baza je i dalje zatvorena za javnost.

Kurir.rs/Večernji.hr

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track