NIKO NIJE PREŽIVEO BEG IZ ZLOGLASNOG ALKATRAZA, A ONDA ŠOK: FBI dobio MISTERIOZNO PISMO koje je posle punih 50 godina otkrilo PRAVU ISTINU! (VIDEO)
Foto: Printscreen YT

NEVEROVATNO

NIKO NIJE PREŽIVEO BEG IZ ZLOGLASNOG ALKATRAZA, A ONDA ŠOK: FBI dobio MISTERIOZNO PISMO koje je posle punih 50 godina otkrilo PRAVU ISTINU! (VIDEO)

Planeta -

Alkatraz je sve do 1963. godine bio najčuvaniji i najsigurniji zatvor u SAD. Zbog njegove lokacije na ostrvu u sredini zaliva San Franciska u Kaliforniji, praktično je bilo nemoguće pobeći, ali ni to nije sprečilo više od 30 zatvorenika da ipak pokušaju beg do slobode.

Veruje se da niko nije uspeo dok nije stiglo misteriozno pismo. Naime Frenk Moris i braća Džon i i Klarens Anglen koji su u zatvoru završili zbog pljačke banaka 1962. godine pobeli su iz ozloglašenog Alkatraza.

Oni su punih šest meseci neumorno pripremali svoj beg. Oni su za to vreme kopali kašikama kako bi proširili ventilacione kanale kako bi uspeli da pobegnu iz zatvorske ćelije.

Veruje se da su posle toga splavom na naduvavanje koji su napravili od kišnih kabanicai krenuli u vodu u mrklu noć i od vtada ih niko nije video. Pre toga su napravili i lutke koje su trebale da ih "glume" kako niko od stražara ne bi primetio da fale.

Glave su napravili od smese WC papira i sapuna, a za kosu su koristili vlastite dlake. Mnogi nisu verovali da je trojac preživio beg i stvarno se dokopao slobode.

FBI veruje da su se braća utopila prilikom bekstva ali je porodica Anglin tvrdila da su u tome uspeli, te su govorili da su sa jednim od njih u kontaktu i da živi u Brazilu. A onda su se sedamdesetih godina pojavile fotografije koje dokazuju da su živi, a 2013. godine se pojavilo i pismo koje je Džon Anglen navodno poslao FBI. U njemu je napisao:

"Moje ime je Džon Anglen. 1962. godine sam sa bratom Klarensom i Frenkom Morisom pobegao iz Alkatraza. Imam 83 godine i u lošem sam stanju. Imam rak. Da, te noći smo se svi izvukli, i to jedva! Frank je umro u oktobru 2005. godine. Njegov grob je u Aleksandriji, zakopan je pod drugim imenom. Moj brat je umro 2011. godine.

Ako ovo objavite na TV da u zatvoru neću provesti više od godinu dana i da ću dobiti pravo na lečenje, napisaću vam gde se tačno nalazim. Ovo nije šala".

Prema pismu, Džon je većinu svog života živeo u Sietlu,a osam godina je proveo u Severnoj Dakoti. U vreme kad je pismo poslato navodno je živeo u južnoj Kaliforniji.

Rođak braće Anglen rekao je da je njegova baka nekoliko godina posle bega primala ruže sa potpisom Džona i Klarensa.

Ove godine je FBI potvrdio je da pismo zaista postoji. Istraga o njihovom begu ostaće na snazi sve do 100. rođendana svakog od navedenih begunaca.

Kurir.rs/BBC

Foto printscreen YT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track