BUM U UKRAJINI! KOMIČAR NOVI PREDSEDNIK! Porošenko priznao poraz: Neću izaći iz politike! (VIDEO)
Foto: EPA, Printscreen

nova era

BUM U UKRAJINI! KOMIČAR NOVI PREDSEDNIK! Porošenko priznao poraz: Neću izaći iz politike! (VIDEO)

Planeta -

Preliminarni rezultati pokazuju da je glumac Vladimir Zelenski dobio 73,2 odsto glasova na predsedničkim izborima u Ukrajini, a aktuelni predsednik Petar Porošenko osvojio je 25,3.

Ako se potvrde izlazne ankete, ovaj komičar će biti na vlasti narednih pet godina Inače, ukrajinski predsednik ima značajna ovlašćenja kada je u pitanju bezbednost, odbrana i spoljni poslovi zemlje.

foto: AP

U međuvremenu, Porošenko je priznao poraz i izjavio da se nikada ne treba predavati.

"Rezultati su očigledni, međutim, nikada se ne treba predavati. Izaći ću iz predsedničkog kabineta ali neću izaći iz politike“, istakao je.

foto: AP

Porošenko je takođe rekao i da će pozvati Zelenskog i čestitati mu na pobedi.

"Novi predsednik će imati jaku opoziciju, ali Ukrajina će zbog toga samo dobiti još više. Pobediće demokratija u Ukrajini. Pomoći ćemo novoizabranom predsedniku u svim odlukama koje bude donosio a da su u skladu sa nacionalnim interesima zemlje. Spreman sam da mu pomognem da što pre preuzme posao“, istakao je.

foto: EPA

Porošenko je dodao i da su izbori bili fer i transparentni i u potpunosti u skladu sa evropskim propisima.

Zelenski je poručio građanima da ih neće izneveriti.

"Iako još zvanično nisam predsednik, kao građanin Ukrajine mogu reći svim postsovjetskim zemljama - 'Pogledajte nas, sve je moguće'".

foto: EPA

Zelenski je dominirao i u prvom krugu izbora pre tri nedelje, kada su glasači birali između 39 kandidata.

Kampanju su obeležili raskošni onlajn oglasi i ispadi smišljeni da bi privukli pažnju. Zelenski (41) je tako insistirao da Porošenko i on urade test na alkohol i droge pre nego što se suoče u debati, na šta je Porošenko pristao.

I tako, prvi put u istoriji Ukrajine, rivalski kandidati su se slikali kako daju krv na analizu.

foto: AP

U prvom krugu 31. marta, Zelenski je osvojio 30,2 odsto glasova, skoro dvostruko više od Porošenka koji je osvojio 15,9 odsto.

foto: AP

Zelenski se obraćao mlađim Ukrajincima igrajući na njihovu odbojnost prema korupciji i interesima krupnog kapitala.

Njegov dosadašnji uspeh ukazuje na to da postoji ogromna želja za političkom promenom u zemlji koju neprestano potresaju korupcionaški skandali, a siromaštvo je široko rasprostranjeno.

Popularna satirična TV serija Zelenskog zove se "Sluga naroda", a on glumi običnog nastavnika koga slučajno izaberu za predsednika. Tako se sada zove i njegova politička stranka.

Serija je hit na Kanalu 1+1, u vlasništvu milijardera oligarha Ihora Kolomoiskog, glavnog Porošenkovog protivnika. Zelenski, međutim, insistira na tome da on nije oligarhova "marioneta".

Podsetimo, u Ukrajini se danas održao drugi krug izbora za predsednika, u njemu učestvuju dva kandidata - komičar Vladimir Zelenski i aktuelni predsednik Petar Porošenko.

Kurir.rs Foto: EPA/Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track