POSLE EL ČAPA POČEO KRVAVI RAT NOVIH KRALJEVA DROGE: Njihova borba je brutalna i trajaće do istrebljenja!
Foto: AP/Eduardo Verdugo

obračuni u podzemlju

POSLE EL ČAPA POČEO KRVAVI RAT NOVIH KRALJEVA DROGE: Njihova borba je brutalna i trajaće do istrebljenja!

Planeta -

Samo dve nedelje nakon što je bivši šef Sinaloa kartela Hoakim Guzman, zvani El Čapo, proglašen krivim u SAD posle hapšenja 2016. godine, kriminalne grupe u Gvadalahai postavile su pet velikih plakata. Gvadalahara je, inače, glavni grad pokrajine Jalisko, gde se nalazi istoimeni kartel koji je glavni rival Guzmanovog klana.

Oni su najavili čišćenje i vraćanje "stare škole", među kojima je verovatno i Ismael Zambada "El Majo", koji verovatno sada želi da nametne novi poredak u podzemlju.

Na plakatima je kratko napisano: "Postrojite se ili ću vas ja postrojiti" a u potpisu je njegovo ime.

Zambada upravlja sad Sinaloa kartelom zajedno sa Guzmanovim sinovima, a ranije je upravljao zajedno sa njim. Nakon pojave plakata ubijen je i brat Damasa Lopeza Nunjeza, Guzmanove desne ruka koji je svedočio protiv njega.

"Kartel Sinaloa provodi odmazdu Damasovih rođaka zbog pokušaja atentata na Maku i sinove El Čapa", rekao je Majk Vigil, bivši šef međunarodnih operacija DEA

Podsetio je na incident iz 2017. godine u kojem su Zambada i Guzmanovi sinovi optužili Lopeza da ih je pozvao na sastanak s namerom da ih ubije.

"Pokušavaju da istrebe kartel iz Jaliska, a postoji tu i unutrašnja pobuna", rekao je misleći na kartel Nueva Plaza, koji navodno radi protiv kartela nove generacije, pa i sarađuje s njihovim rivalima.

"Kartel Sinaloa iskorištava tu pobunu, kao i činjenicu da meksička vlada hvata čelnika CJNG-a Nemesia Oseguere Servantesa, El Menča", rekao je Vigil.

CJNG je privukao pažnju vlasti i zbog svoje sklonosti ka nasilju. Kartel Jalisko nije ostao bez odgovora, 5. marta nova poruka pronađena je na mostu u Tihuani sa porukom Zambadi a glasila je "grad nije tvoj trg". Potpisali su ga članovi kartela nove generacije iz Tihuane koji rade zajedno sa CJNG.

Krajem marta nova poruka i dva tela pronađena su u Aguaskalientesu a to je bila poruka Sinaloa kartelu CJNG.

Zambada i Guzman vodili su Sinaloa kartel od 90-ih. Na suđenju je Guzmanova obrana tvrdila da je Zambada glavni a sada je to i postao.

Ipak, on ima 71 godnu i lošeg je zdravlja a toga su svesni i njegovi rivali.

"U planinama gde se skriva nema baš dobru zdravstvenu negu. Mislim da su mu dani odbrojani, a onda je pitanje šta će se dogoditi. Guzmanovi sinovi nikada nisu uprljali ruke, a ja mislim da nisu sposobni da vode kartel, i nemaju poštovanje članova", naglašava Vigil. Kartel bi se mogao slomiti, s obzirom na njihov manjak sposobnosti, pojašnjava. "Neće biti tako moćan kao što je sada, raspadaće se kao i slični karteli suočeni s velikim pritiskom nakon odlaska njihovih vođa", kaže.

Ipak, posao im nije ugrožen a prodaja droge se uvećava. Zapadna obala Meksika koja je baza Sinaloa kartela, vredna je kartelima za nabavu hemikalija potrebnih za izradu droge poput metamfetamina. Prva laboratorija u Meksiku, poznat po proizvodnji fentanila, vrlo moćnog sintetičkog opioida, pronađena je u kući u Kuliakanu, glavnom gradu Sinaloe. Pažnja meksičkih kartela usmerena je na američku upotrebu droge.

(Kurir.rs/Express.hr/Busssines insider/Foto: AP /Eduardo Verdugo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja