ON JE BIO KIMOVA SENKA I SVUDA GA JE PRATIO: A onda se  danas nije pojavio sa njim u Rusiji... (FOTO)
Foto: EPA

smena u severnoj koreji

ON JE BIO KIMOVA SENKA I SVUDA GA JE PRATIO: A onda se danas nije pojavio sa njim u Rusiji... (FOTO)

Planeta -

Kim Jong Čol, visoki severnokorejski zvaničnik koji je uvek bio uz lidera Kim Džong-una, nije sa njim stigao u Vladivostok, a mediji spekulišu da je smenjen sa jedne od funkcija.

On je bio šef obaveštajne agencije zadužen za odnose sa Južnom Korejom a odnedavno i SAD. Uvek je pratio Kima na putovanjima u inostranstvo, učestvovao na samitu lidera SAD i Severne Koreje u Hanoj koji je završen bez rezultata, podseća Rojters.

foto: EPA/YONHAP SOUTH KOREA OUT

Bio je Kimov glavni savetnik i izaslanik, a u januaru ga je u Beloj kući primio i američki predsednik Donald Tramp.

Prošle nedelje je ministarstvo spoljnih poslova Severne Koreje saopštilo da ne želi više da sarađuje sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom i da u razgovorima treba da ga zameni neki drugi diplomata.

Vest o njegovoj smeni prenela je agencija Jonhap, pozivajući se na izjavu šefice južnokorejskog obaveštajnog parlamentarnog odbora Li Haj Hun koja je rekla da je Kim Jong Čol ostao bez mesta u Radničkoj partiji zadužen za odnose sa Seulom.

Na njegovo mesto, kako se navodi, imenovan je Džang Kum Čol.

Kim Džong Un danas je doputovao u Vladivostok gde će se sastati sa ruskim predsednikom, a svi svetski mediji primetili su da u njegovoj delegaciji nema Kim Jong Čola.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: EPA/Yonhap South Korea Out)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track