OSUĐENI TERORISTA BEZ PROBLEMA POSTAO AMERIKANAC: Problem sa državljanstvom otkrili tek posle 10 godina, a evo kako pravdaju propust!
Foto: AP, Profimedia

dobio državljanstvo

OSUĐENI TERORISTA BEZ PROBLEMA POSTAO AMERIKANAC: Problem sa državljanstvom otkrili tek posle 10 godina, a evo kako pravdaju propust!

Planeta -

Muškarac koji je godinama bio u izraelskom zatvoru zbog pokušaja bombaškog napada na autobus, dobio je američko državljanstvo i bilo mu je, zbog dugotrajne procedure provere podataka, skoro celu deceniju dozvoljeno da ostane u zemlji.

Slučaj dodele državljanstva teroristi Valmou Šćairu otvorio je više pitanja. Naime, mnogima nije jasno kako je prošao kroz detaljan proces provere koji je uveden nakon napada 11. seprembra i zašto državne službe nisu brže delovale nakon što su otkrile da je bio osuđen za takvo krivično delo.

Federalne vlasti su verovatno već od 2010. znale da je on bio uhapšen zbog optužbe za bombaški napad u Izraelu i da je proveo neko vreme u zatvoru, piše CNN. Imale su otiske prstiju koji su ga bez sumnje mogli da povezežu s terorističkim činom koji je izvršio pod drugim imenom - Mahmad hadr Mahmad Šakir.

Valmo Šćair dobio je državljanstvo 2008. godine, ali tek je u septembru prošle godine bio optužen za nezakonito dobijanje američkog državljanstva namernim uskraćivanjem krivične evidencije.

"Optuženik je namerno zaobišao procedure našeg sistema imigracije i skrivao svoje nasilno, terorističko ponašanje", napisali su tužioci u izveštaju.

Sćair se trenutno nalazi na uslovnoj slobodi u Los Anđelesu i čeka izricanje presude zakazano za petak.

Bivši američki službenik za emigraciju, koji je želeo da ostane anoniman, izjavio je za CNN da je 2008. godine bila obavezna provera svih pozadinskih informacija, bez obzira na to je li podnosilac zahtjeva prijavio krivično delo ili ne.

Ali, dodao je, moguće je da su državne službe primile krive podatke jer je sistem onoliko dobar koliko i onaj od kog prima informacije, a u ovom slučaju se radilo o dobijanju podataka iz sistema drugih vlada.

Kurir.rs/Index.hr

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track