BIO JE NAJTRAŽENIJI GANGSTER NA SVETU, A ONDA JE POČEO DA CINKARI ZA FBI: Oterao je mnoge krimose u zatvor, ali mu je mafija spremila brutalnu osvetu! (VIDEO)
Foto: AP/U.S. Marshals Service

mafija

BIO JE NAJTRAŽENIJI GANGSTER NA SVETU, A ONDA JE POČEO DA CINKARI ZA FBI: Oterao je mnoge krimose u zatvor, ali mu je mafija spremila brutalnu osvetu! (VIDEO)

Planeta -

Džejms Vajti Burger, bio je bostonski ubica koji je služio doživotnu kaznu za veliki broj zločina, uključujući i 11 ubistava. On je vodio bandu Vinter Hil u istoimenom distriktu u Somervilu, a zanimljivo je da mu je brat Vilijam bio senator u Masačusetsu.

Bulger je osuđen 2013. godine a bio je jedan od najtraženijih ljudi. FBI ga je jurio punih 16 godina. Rođen je tridesetih godina u Bostonu a nadimak Vajti (Whitey) je dobio zbog plave kose još kao klinac. Kriminalom je počeo da se bavi već u srednjoj školi, koju je napustio, pa je čak robijao i u Alkatrazu zbog toga.

Međutim, nakon zatvora se vratio u Boston i sa svojom bandom krenuo da krade, ucenjuje i diluje drogu. "Kolege" su mu bili, uglavnom, Italijani i Irci a među njima i mnogo zvučnih imena bostonskog podzemlja.

Bulger je dugo godina uspevao da beži policiji, pa je tako uhapšen tek kada je napunio 81 godinu i u Kaliforniji. Bio je u društvu svoje dugogodišnje devojke Ketrin Grejg.

Ubrzo je izručen Masačuetsu, gde mu je suđeno za 32 dela. Ubrzo mu je presuđeno za 31 delo, među kojima i umešanost u 11 ubistava.

FBI je priznao da je Bulger bio cinkaroš i da je odavao informacije iz mafije, što je on uporno demantovao. On je 20 godina odavao informacije o svojim prijateljima, koji su redovno završavali u zatvoru a postoji priča da je tako iza rešetaka završila i jedna od najmoćnijih bandi - porodica Angiulos.

Tajna njegovog dugog opstanka u kriminalu verovatno je u tome što je, kako se pričalo, imao zaštitu u vrhu FBI.

Ali 1995. godine podignuta je optužnica protiv njega. Ipak, uspeo je da uz pomoć FBI agenta Džona Konolija, pobegne da bi nakon toga Biro ponudio milion dolara za onoga ko im dojavi gde se kriminalac nalazi. Oni su posle 2008. godine udvostručili taj iznos, a uhvaćen je tri godine kasnije.

Bulger je ubijen prošle godine, nakon što su ga prebacili u federalni zatvor Hazelton u Zapadnoj Virdžiniji. Zanimljivo je da je bio premešten u odeljenje sa manje opasnim kriminalcima, i gde je lošiji nadzor.

Inače, bio je i inspiracija za film "Crna misa", gde ga je glumio Džoni Dep.

(Kurir.rs/Foto: AP/U.S. Marshals Service)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track