Najnovije vesti

IRAN POVEĆAVA PROIZVODNJU OSIROMAŠENOG URANIJUMA: I to čak četiri puta!
Foto: Profimedia

zatezanje situacije

IRAN POVEĆAVA PROIZVODNJU OSIROMAŠENOG URANIJUMA: I to čak četiri puta!

Planeta

Iran je učetvorostručio proizvodnju slabo obogaćenog uranijuma usred tenzija sa SAD oko međunarodnog nuklearnog sporazuma, javile su danas iranske agencije Fars i Tasnim.

 

Agencije su navele da je reč o proizvodnji uranijuma obogaćenog samo do granice od 3,67 odsto, postavljene međunarodnom nuklearnim sporazumom Irana i velikih sila iz 2015. godine, prenosi Asošiejted pres.

 

Međutim, četvorostruko povećanje proizvodnje značilo bi da će Iran najverovatnije probiti ograničenja zaliha postavljena tim sporazumom. Iran je saopštio da je o svojoj odluci obavestio Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA). Ta agenija UN za sada nije komentarisala potez Teherana.

 

Tenzije između Vašingtona i Teherana porasle su otkako su SAD prošle godine napustile međunarodni nuklearni sporazum i obnovile sankcije koje su izazvale krizu iranske ekonomije. Šest velikih sila - SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija, Francuska i Nemačka, i Evropska unija, postigli su 2015. godine istorijski sporazum s Iranom koji je pristao da ograniči aktivnosti na obogaćivanju uranijuma, a zauzvrat su mu ukinute međunarodne sankcije.

 

Iran je 8. maja zapretio da će za 60 dana nastaviti da obogaćuje uranijum u većoj meri ako u tom roku sa svetskim silama ne bude dogovoren novi nuklearni sporazum.

 

(Kurir.rs/Beta/Foto: Profimedia) 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...