KGB NA TOČKOVIMA: Ovo je 8 legendarnih automobila pravljenih samo za ruske tajne službe! (VIDEO)
Foto: AP/Efrem Lukatsky

službeni automobili

KGB NA TOČKOVIMA: Ovo je 8 legendarnih automobila pravljenih samo za ruske tajne službe! (VIDEO)

Planeta -

Ovi automobili bili su strah i trepet za strane špijune i građane SSSR, a mogli su da prate čak i Mercedese i BMW-e zapadnih diplomata.

1. GAZ-A

Ministarstvo unutrašnjih poslova SSSR-a je dvadesetih godina za jurnjavu zločinaca imalo na raspolaganju samo strana kola, a pošto su ona bila retka onda je bilo nemoguće da neko ne primeti da ga prate. Problem je rešen 1932. pojavom GAZ-A, kopije Fordovog modela A. Ali za sovjetske tajne službe on je bio previše spor, neudoban i nepouzdan.

2. GAZ-M1

NKVD (prethodnik KGB-a) je 1936. zamenio GAZ-A modelom GAZ-M1, sa 4 cilindra. Ipak, ovaj auto je postao simbol Staljinovih čistki, jer su agenti po žrtve dolazili upravo u njemu.

3. GAZ-11-73

GAZ-11-73 je imao motor sa šest cilindara ali je II svetski rat otežao njegovu proizvodnju pošto su motore koristili za lakše tenkove i samohodne topove.

4. GAZ M-20G

Prve posleratne decenije sovjetski agenti su uglavnom koristili zaplenjene nemačke i američke automobile. Međutim, oni nisu bili dobri za neprimetno praćenje po sovjetskim ulicama pa ih je 1956. godine zameni GAZ M-20G "Pobeda". Spolja je izgledao kao obični GAZ M-20, ali je umesto 105 km/h razvijao brzinu od 132 km/h.

5. GAZ-23

Šezdesetih godina GAZ M-20G je zamenio GAZ-23 "Volga", nastao specijalno za potrebe KGB-a i drugih tajnih službi država Varšavskog pakta. Automobil nisu mogli da priušte obični ljudi, pa čak ni najveći komunisti države. Šezdesetih i sedamdesetih nastali su mnogi mitovi u vezi sa "Volgom". Jedna "crna Volga" bez vozača, recimo, neprestano je kružila ulicama u Poljskoj i Mađarskoj, otimala malu decu i prodavala ih Amerikancima i Arapima.

6. GAZ-24-24

Ovo je bio jedan od najbržih sovjetskih automobila sa brzinom od 170 km/h. Ipak, pažljivi posmatrač je lako razlikovao KGB-ov model od civilnog. Automobil tajnih službi je bio nešto niži zbog dodatne dve izduvne cevi koje su na kraju bile spojene u jednu.

7. GAZ-31013

Jedan od poslednjih automobila KGB-a GAZ-31013 pojavio se osamdesetih godina. U njemu su aktivno pratili strane diplomate, a služio je i sovjetskim liderima.

8. Falkatus

Nakon raspada Sovjetskog Saveza ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) dobila je mogućnost da koristi najbrža i najjača vozila na svetu i nestala je potreba da se razvijaju domaći automobili. Ali FSB svejedno nastavlja da osmišljava vozila za svoje jedinice specijalne namene, poput ovog broniranog "Falkatusa", koji kao da je izašao iz stripa, pa ga zovu još i "Betmobil".

(Kurir.rs/Russia Beyond/Foto: AP/Efrem Lukatsky)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track