BRITANCI GLADUJU: Sve više porodica sa decom nema dovoljno hrane za život
Foto: Profimedia

podaci humanitarne organizacije

BRITANCI GLADUJU: Sve više porodica sa decom nema dovoljno hrane za život

Planeta -

Britanska vlada krši svoje obaveze po kojima treba da osigura porodicama dovoljno hrane za život, navodi se u novom izveštaju organizacije Hjuman rajts voč (HRW), objavljenom danas.Kako se navodi u izveštaju, rezovi u socijalno pomoći zemlje zbog štednje od kada je Konzervativna partija došla na vlast 2010. godine, doveli su do toga da hiljade porodica sa decom nemaju odgovarajuću hranu, prenosi Si-En-En (CNN).

Kao rezultat toga porodice su počele sve više da se oslanjaju na humanitarne organizacije.

"Velika Britanija je peta najveća privreda na svetu i zaista je neverovatno da je u toj zemlji iz godine u godinu sve veći broj porodica gladno", rekao je za CNN Kartik Raž, istraživač organizacije za zapadnu Evropu i autor izveštaja. Raž je rekao da je britanska vlada izbegavala sopstvenu odgovornost kada je reč o zaštiti prava ljudi na hranu.

"Odgovornost je vlade da osigura da svaki njen građanih uživa pravo na hranu, i da ima adekvatan životni standard", rekao je Raž.

U izveštaju se govori o nesigurnosti u snabdevanju hranom u tri oblasti u Engleskoj - Hal Kembridžšir i Oksford - gde su visoki nivoi uskraćenosti.

Hjuman rajts voč je posetio te oblasti da zabeleži kako su promene u socijalnoj pomoći zemlje i smanjenja državnog finansiranja uticale na Britance.

Oni su sproveli 126 intervjua sa porodicama, volonterima i osobljem u bankama hrane, navodi CNN. Takođe su razmatrani zvanični podaci vlade i statistike.

Zavisnost od humanitarne pomoći porasla je poslednjih 10 godina, a raspodela paketa hrane povećala se 5.146 odsto, navodi se u izveštaju, pozivajući se na statistiku Trasel trasta, najveće britanske dobrotvorne organizacije koja deli hranu.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja