JEDAN MOBILNI SU DELILA ČETVORICA DŽIHADISTA: Jedan od njih je blizak sa Džihadi Džonom, a snimci nađeni na njima su BIZARNI! (VIDEO)
Foto: Profimedia

britalno

JEDAN MOBILNI SU DELILA ČETVORICA DŽIHADISTA: Jedan od njih je blizak sa Džihadi Džonom, a snimci nađeni na njima su BIZARNI! (VIDEO)

Planeta -

Na mobilnim telefonima četvorice džihadista, inače Britanaca, pronađeni su snimci i fotografije na kojima se vidi njihov život u kalifatu Islamske države, pre njihove smrti. Te su snimke i fotografije sirijske vlasti predale britanskim medijima.

Između 2013. i 2015. godine je pametni telefon Samsung prosleđivan od jednog do drugog vlasnika. Oni su otišli iz zapadnog Londona i Portsmauntu u Raku u Siriji.

Radi se o 22-godišnjem Čukriju Eleklifiju, 20-godišnjem Fatlumu Šalaku i 19-godišnjem Mohamedu Mehdiju Hasanu, britanskim državljanima koji su sada preminuli. Još se ne zna ko je bio poslednji, četvrti vlasnik tog mobilnog i je li on još živ. Iz snimaka se razaznaje jedino da se radi o muškarcu poreklom iz istočne Afrike.

U početku se u video-snimcima čini da ta grupe muškaraca uživa u putovanju od turske granice prema Alepu, al-Babu i onda prema Raki. Na snimcima se vidi i kako su provodili vreme na bazenu na krovu u zapadnom delu Alepa na granici s Turskom. Snimali su jedan drugoga kako skaču u napušteni bazen u luksuznoj kući. Dok se jedan od njih spremao skočiti u bazen, vidi se kako pre toga spušta svoju pušku i govori u kameru da je mudžahedin.

Kasnije je drugi muškarac iz Londona istim mobilnim snimao, a na tim se snimkama vidi više agresije. Kasnije su se ovi Britanci udružili s drugim džihadistima, među kojima su i jedan Australijanac i jedan Šveđanin. 'Idemo da ubijemo nevernike!', čuje se na snimcima.

'Stavićemo metke u Amerikance i Britance', kaže drugi muškarac na snimkama na kojima se vidi hrpa oružja iznad glava tih džihadista. 'Meci će završiti u vašim telima, Amerikanci, Britanci, Francuzi... mi smo ovde. Alah će nam dati pobedu', govore.

Smatra se da su taj mobilni koristila četvorica britanskih džihadista, a navodno su odabrali Samsung umesto Epla kako bi izbegli da ih vlada prati.

Taj je mobilni prvi koristio Čokri Eleklifi 2013. godine. On je išao u istu školu kao i Muhamed Emvazi, poznatiji kao Džihadi Džon.

Smatra se da je on to putovanje finansirao pljačkanjem ljudi u Londonu. Pretio je žrtvama pištoljem za omamljivanje, a zatim ih je prisilio da mu daju vredne predmete, satove i mobilni.

Iz Londona je otišao u Siriju 2012. godine pa se pridružio islamističkim ekstremistima koji su ratovali protiv režima predsednika Asada.

Na ovom su mobilnom pronađeni su i snimci koje datiraju iz prvih nekoliko meseci koje je Eleklifi proveo u Siriji.

S njim je tamo bio i 20-godišnji Muhamed Mehdi Hasan, bivši učenik privatne škole iz Portsmauta. Nakon što se na Tviteru pojavila snimka njegovog tela, njegova porodica je potvrdila da je on poginuo u kurdskom gradu Kobani.

Sadržaj s ovog mobilnog spremljen je na hard disk pre nego što su ga lokalne snage u istočnoj Siriji otkrile i predale medijima.

Kurir.rs/Daily mail

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track