Najnovije vesti

SEVERNA KOREJA POBESNELA NA SAD ZBOG ZAPLENE TERETNOG BRODA: Razmislite o posledicama, gledaćemo svaki vaš potez
Foto: AP

napeta situacija

SEVERNA KOREJA POBESNELA NA SAD ZBOG ZAPLENE TERETNOG BRODA: Razmislite o posledicama, gledaćemo svaki vaš potez

Planeta

Američka zaplena severnokorejskog teretnog broda mogla bi da ima "posledice" za budućnost odnosa sa Severnom Korejom, rekao je danas ambasador te zemlje pri UN Kim Song.

 

"SAD treba da razgovaraju o tome i razmisle o posledicama koje bi ta skandalozna dela mogla da imaju na budućnost bilateralnih odnosa", rekao je ambasador Kim Song, na konferenciji za novnare u UN.

 

Ambasador nije rekao kakve bi to bile posledice i ponovio je da "sve zavisi od SAD" kao i da će Severna Koreja "gledati svaki potez SAD-a o tom pitanju".

Ambasador je pozvao Vašington da dozvoli povratak severnokorejskog broda. Taj stav deli Rusija, rekao je juče novinarima ruski ambasador pri UN Vasilij Nebenzija.

 

Kim Song je rekao da je zaplena broda jasno negiranje obaveza koje je američki predsednik preuzeo pred severnokorejskim vodjom Kim Džong Unom da bi poboljšao bialateralne odnose. Konferencija za novinare je deo severnokorejske diplomatske ofanzive oko ove zaplene.

 

Krajem prošle nedelje Pjongjang je poslao pismo generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu u kome se od njega traži da interveniše, ali su UN navele da taj problem treba da bude rešen bilateralno.

 

Američke vlasti objavile su u maju da su zaplenile severnokorejski teretni brod, za koji smatraju da krši medjunarodne sankcije izvozom uglja i uvozom mašina. Brod je već godinu dana blokiran u Indoneziji a kapetana broda sudski gone indonežanske vlasti. Vašington je pokrenuo proceduru zaplene u julu 2018. godine.

 

Severna Koreja je pod udarom brojnih ekonomskih sankcija uvedenih u tri navrata 2017. godine na inicijativu SAD da bi se naterala da odustane od svojih balističkih i nuklearnih programa.

 

(Kurir.rs/Beta-AFP/Foto: AP)

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...