POSLE SMRTI MOŽETE DA POSTANETE ĐUBRIVO: Bizaran zakon u SAD, evo šta rade sa leševima posle sahrane!
Foto: Shutterstock

LUDILO

POSLE SMRTI MOŽETE DA POSTANETE ĐUBRIVO: Bizaran zakon u SAD, evo šta rade sa leševima posle sahrane!

Planeta -

Građani mogu da biraju da li žele da im se telo posle smrti iskoristi za nađubrivanje zemljišta, koje posle može da se iskoristi za sadnju cveća, povrća ili drveća

Američka savezna država Vašington prva je u SAD legalizovala đubrenje zemljišta ljudskim leševima!

Ovaj bizaran zakon stupio je na snagu u utorak, nakon što ga je potpisao guverner Džej Insli, inače član Demokratske partije.

Prema njemu, građani će ubuduće moći da biraju da li žele da im se telo posle smrti iskoristi za nađubrivanje zemljišta. Ovaj proces je zamišljen kao alternativa za kremacije i klasične sahrane, naročito u gradovima koji konstantno imaju manjak prostora za groblja i krematorijume. Na kraju procesa članovi porodica preminulih dobijaju nađubrenu zemlju koju mogu da iskoriste za sadnju cveća, povrća ili da posade drveće.

Zaštita prirodne sredine... Luk Peri, preminuo 4. marta ove godine
Zaštita prirodne sredine... Luk Peri, preminuo 4. marta ove godinefoto: Asošijejted Pres

ČUVENI DILAN JE TAKO SAHRANJEN Jedan od onih koji je izabrao da bude sahranjen na ovaj način je holivudski glumac Luk Peri, koji se proslavio ulogom Dilana u seriji "Beverli Hils". On je sahranjen u takozvanom pečurka-odelu, otkrila je njegova kćerka Sofi Peri. Ona je otkrila da je poslednja želja njenog pokojnog oca bila da ga ovako sahrane. U pitanju je odelo od organskog pamuka obogaćeno sporama pečuraka koje zahvaljujući raspadanju tela imaju đubrivo za rast. Ovim načinom se smanjuje ispuštanje olova i žive u prirodu kao kod običnih sahrana ili kremacija. Cena ovog odela je 1.500 dolara.

Katrina Spejd, vlasnica kompanije "Rikompoz", bila je jedan od najglasnijih pobornika donošenja ovog bizarnog zakona.

"Mi nudimo alternativu za balsamovanje i klasično sahranjivanje ili kremaciju. Naš postupak je potpuno prirodan, bezbedan i održiv. Njegova najveća prednost je u tome što znatno smanjuje oslobađanje ugljen-dioksida i štedi upotrebu zemljišta", rekla je ona.

Katrina Spejd je slikovito objasnila i proces kako se zemlja đubri ljudskim leševima.

"Telo preminulog se stavlja u u čelični kontejner heksagonalnog oblika zajedno sa detelinom, opiljcima drveta i slamom. Kontejner se zatvara i telo se potom ostavlja da prirodno trune narednih 30 dana. Ovim postupkom se dobija đubrivo za dvoja kolica koja potom porodica preminulog može da iskoristi po želji".

Ovaj vid sahranjivanja, koji nazivaju "prirodno prijateljski", poslednjih godina su sve popularnije u svetu. U Švedskoj je legalizovan, dok je u Velikoj Britaniji moguće sahraniti pokojnika bez biorazgradivog kovčega ili u njemu.

Kurir/A.P.

Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track