SERIJA ZEMLJOTRESA I ČUDNI TALASI ZAPANJILA NAUČNIKE: Rešenje MISTERIJE nalazi se hiljadama kilometara daleko i pod morem!
Foto: Printscreen YT

čudno

SERIJA ZEMLJOTRESA I ČUDNI TALASI ZAPANJILA NAUČNIKE: Rešenje MISTERIJE nalazi se hiljadama kilometara daleko i pod morem!

Planeta -

Nastanak novog podvodnog vulkana u blizini francuskog ostrva između Afrike i Madagaskara mogao bi da rasvetli misteriju koja zbunjuje naučnike još od prošle godine.

Seizmički senzori otkrili su čudne niskofrekventne talase hiljadama kilometara od otkrivenog vulkana u razvoju. Novi podvodni vulkan, udaljen 50 kilometara od malog francuskog ostrva Majot, mogao bi da bude povezan sa nizom misterioznih zemljotresa, sugerišu rezultati francuske naučne misije.

Misija, kojom koordinira Nacionalni centar za naučna istraživanja Francuske, imala je zadatak da razjasni poreklo neočekivane seizmičke aktivnosti koja još od 2018. godine potresa tropsko ostrvo koje se nalazi između Afrike i Madagaskara. U rasponu od manje buke do zemljotresa jačine 5,8 stepeni, enzori su otkrili talase niskih frekvencija čak 17.000 kilometara od Majota.

Prema saopštenju francuskog Biroa za geološka i rudarska istraživanja, tim je otkrio novi vulkan koji se nalazi na nadmorskoj visini od 3.500 metara. Oni navode da je, prvi put, uočeno stvaranje podvodog vulkana. Procenjuje se da je visok 800 metara i širok 4-5 kilometara, a iznad njega se širi vulkanski oblak dugačak oko dva kilometra, navodi „Nacionalna geografija“.

Robin Lakasin sa Instituta za fiziku Glob de Paris, jedne od organizacija uključenih u misiju, objavio je sliku vulkana. ​Naučnici sada obrađuju podatke koje su uspeli da prikupe u poslednjih nekoliko meseci i pokušavaju da procene rizik od seizmičkih, vulkanskih aktivnosti, kao i cunamija.

Međutim, kako se ističe još uvek ima puno posla dok se ove činjenice u potpunosti ne potvrde. Vulkanolog Ken Rubin sa Havajskog univerziteta napominje da je još nejasno da li je vulkan potpuno nov ili predstavlja „novo ležište erupcije u već postojećoj vulkanskoj strukturi“.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija

Foto YT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track