Najnovije vesti

NEMA MILOSTI ZA DŽIHADISTE:  Trojica Francuza osuđena na SMRTNU KAZNU jer su pripadali terorističkoj organizaciji ID!
Foto: AP / Felipe Dana

preki sud

NEMA MILOSTI ZA DŽIHADISTE: Trojica Francuza osuđena na SMRTNU KAZNU jer su pripadali terorističkoj organizaciji ID!

Planeta

Trojica Francuza osuđena su na smrtnu kaznu zbog pripadnosti Islamskoj državi, rekao je sudija bagdadskog suda koji je učestvovali u donošenju presude.

Reč je o Kevinu Gonotu, Leonardu Lopezu i Salimu Mačou, koje su u Siriji uhapsili pripadnici arapsko-kurdskog saveza koji se bori protiv ID, pre nego što su u februaru sa još devet svojih sunarodnika prebačeni u Irak.

"Osuđeni su na smrtnu kaznu pošto je dokazano da su bili pripadnici terorističke grupe ID", rekao je službenik suda, želeći da ostane anoniman jer mu nisu dopuštene izjave za medije.

 

U skladu sa iračkim zakonom, kojim je smrtna kazna predviđena za sve one koji se pridruže terorističkoj organizaciji, bez obzira na to jesu li učestvovali u borbama ili nisu, trojica muškaraca imaju 30 dana za žalbu.

Dosad je troje francuskih državljana već proglašeno krivima zbog pristupanja ID u Iraku. Sve troje osuđeno je na doživotni zatvor. Presude izrečene u nedelju mogle bi ponovno da otvore raspravu o problematičnom pitanju povratka džihadista u zemlje iz kojih potiču. 

 

Advokat Leonarda Lopeza, 32-godišnjeg Parižanina koji je prešao na islam, osudio je prebrzo delovanje pravosuđa.

"Francuskoga državljanina osudili su samo na temelju ispitivanja sprovedenih u bagdadskim zatvorima. Ministarstvo inostranih poslova garantovalo je da će svi Francuzi imati pravo na pošteno suđenje čak i u Iraku", rekao je advokat Me Nabil Boudi.

 

Aktivisti angažovani na odbrani ljudskih prava osudili su "realnu opasnost od mučenja" te dodali kako "nema garancije da će suđenja biti pravedna".

 

Kurir.rs/Večernji list

Foto AP

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...