RUSKO-KINESKI SVEMIRSKI UDAR: Ako ovaj Rogozinov program prođe, dve sile na SAD napadaju iz SVEMIRA (VIDEO)
Foto: AP, EPA, AP / Ian Langsdon / Pool

taktika

RUSKO-KINESKI SVEMIRSKI UDAR: Ako ovaj Rogozinov program prođe, dve sile na SAD napadaju iz SVEMIRA (VIDEO)

Planeta -

Direktor Ruske svemirske agencije “Roskosmos”, Dmitrij Rogozin, predložio je Kini stvaranje zajedničke baze na Mesecu odakle bi dve zemlje krenule u osvajanje dubokog svemira.

Rogozin je s ovu ponudu Pekingu, svakako odobrenu od samog državnog vrha, izneo na Međunarodnom ekonomskom forumu koji se održava u Sankt-Peterburgu. Naglasio je da bi to udruživanje snaga moglo imati veliku budućnost jer Kina i Rusija zajedničkim snagama mogu da ostvare “velike rezultate”.

Rogozin je pre nekoliko dana izjavio da će ruski svemirski brod s posadom krenuti na Mesec tek kada se “Roskosmos” uveri da će to biti “sigurna misija”.

Prethodno je objavio da bi Rusi mogli da stupe na Mesec 2030. godine. Naveo je da će odmah potom početi gradnja “naselja za astronaute”.

Kina je prva u svetu po broju lansiranja satelita i ima ambiciju stvoriti svoju orbitalnu stanicu koja bi kružila oko Meseca.

Rusija pak navodno već nekoliko godina radi na svemirskom brodu s elektroreaktivnim motorima, kao i na “atomskom tegljaču” koji će funkcionisati tako što će atomski reaktor pokretati turbogenerator koji će proizvoditi struju, a ona će pokretati jonske motore velike snage.

Takvi tegljači mogu funkcionisati samo u svemiru. Njihovi će motori moći raditi i duže od godinu dana, ali imaju veoma malu “vučnu snagu”. Na Zemlji se njima ne može odraditi ništa ozbiljno, ali u svemiru će osiguravati i letove prema drugim planetama i asteroidima.

Roskosmos razvija i projekt “Sfera” kojim se predviđa porast broja ruskih satelita za sondiranje Zemlje na čak 600.

Roskosmos se sprema da nakon 2024., kada zajedničko korištenje međunarodne svemirske stanice bude završeno, počne svoj (ruski) deo koristiti kao samostalnu stanicu. Za to će joj biti potreban veći unutaršnji prostor za astronaute i više solarnih panela za dobijanje struje. Ruski svemirski projekat “Luna 25” neće početi pre 2021. godine.

Kurir.rs/Dnevno.hr

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track