OTKRIVENI DETALJI POSLEDNJEG DANA BRUSA LIJA: Decenijama je svet verovao u jednu priču, ali ona je izmišljena da bi sakrili veliki skandal!
Foto: Profimedia

kontroverzni život majstora borilačkih veština

OTKRIVENI DETALJI POSLEDNJEG DANA BRUSA LIJA: Decenijama je svet verovao u jednu priču, ali ona je izmišljena da bi sakrili veliki skandal!

Planeta -

Tog jutra 20. jula 1973. godine, Brus Li je napisao pismo svom američkom advokatu Adrijanu Maršalu oko novih projekata i pregovora a onda je otišao u Golden Harvest studio.

Tamo se sastao sa Džordžom Lazenbijem, australijskim Džejms Bondom, da bi razgovarali o njegovom učestvovanju u filmu "Igra smrti". Li je snimio veći deo kraja tog filma a hteo je da uključi Lazenbija, a o tome je pričao i sa Rejmondom Čouom koji je predložio da odu na večeru.

Ali Li je poželeo "nooner", seks u vreme ručka, pa je otišao kod glumice i ljubavnice Beti Ting Pei i obećao da će se kasnije sastati sa ovom dvojicom kako bi dogovorili detalje.

"Bila sam njegova devojka", rekla je kasnije ona i priznala da je sem seksa bilo i hašiša, ali ne alkohola ili nekih drugih težih droga , piše u knjizi "Bruce Lee: A Life" autora Metjua Polija. Li je bio uzbuđen zbog sastanka i onoga što će Džordž Lazenbi značiti za njegov film. Ulogu je ponudio i Beti, koja to baš nije oberučke prihvatila. Kaže da joj nije bilo ugodno da na filmu glumi njegovu devojku, dok mu je u stvarnom životu bila ljubavnica.

"Nikada nisam htela da snimiti taj film. Bilo bi mi neugodno", rekla je. U njen stan je oko 18 sati stigao i Rejmond Čou iako zapravo i nije potpuno jasno zašto. Možda zato što su ga čekali celo popodne da se vrati u studio, a kada nije došao, odlučili su da dođu do njega, ili su možda hteli da mu pomognu da nagovori Beti da pristane na snimanje filma. Bio je to najtopliji dan u mesecu, piše The Ringer.

"Bruce se nije osećao baš najbolje, a ni ja se nisam osećao dobro. Popili smo vode i tada je krenuo da glumi. Uvek je bio jako aktivan i uživljen u ulogu. To ga je iscrpilo, pa je popio malo vode. I nakon toga se osećao nekako smušeno i malaksalo", kaže Chou.

Ubrzo je počeo da se žali na glavobolju. Bližilo se vreme večere, a njegova glavobolja bila je sve veća. Kada je rekao da bi hteo da se malo odmori, Čou je pokušao da ode

"Rejmond je mislio da je to neka izmišljotina", priseća se Beti sa smeškom. Dala mu je pilule "Ekuagesik", lekove protiv bolova za koje kaže da ih je uzimao i ranije.

Li je otišao u spavaću sobu da se odmori, a Beti se spustila u dnevnu sobu, i gledala televiziju. Rejmond je otišao oko 19:45, krenuo po Lazenbija da bi ga odvezao u japanski restoran u Miramar hotelu. Nakon što su ga neko vreme čekali, nazvali su Beti koja im je rekla da on i dalje spava i da počnu bez njega. Kada su zvali oko 21:30 rekla im je da i dalje spava ali da će pokušati da ga probudi. Ušla je u sobu, pokušavala i nikako nije uspela. Histerično je nazvala Rejmonda i ispričala mu da ne može da ga probudi. Rekao joj je da se smiri i da će odmah doći.

Setio se 10. maja kada je Li zamalo umro do cerebralnog edema. Tako je odmah i nazvao lekara koji mu je tada spasio život, dr. Langforda. Ali linija mu je stalno bila zauzeta.

Kada je Čou stigao pronašao je Brusa kako leži potrbuške na krevetu, i Beti koja je u stanju potpunog šoka, pokušavala ga da ga probudi.

Čou je shvatio da je već kasno, i da je već preminuo. Slavni glumac mrtav je ležao na krevetu svoje ljubavnice, a njih dvoje bili su jedini svedoci. Razmišljao je kakav bi to skandal mogao da bude i kako će za njegovu smrt kriviti i mediji i ostali. I tada je odlučio da spasi stvar, i da bi bilo najbolje da je Brus Li umro negde drugdje a ne u stanu svoje ljubavnice.

Ponovno ga je obukao, i razmišljao šta bi mogao da napravi, da li da ga odveze do njegovog stana koji je bio samo pet minuta od tog. Na kraju je odlučio da dovede lekara. Rekao je Beti da nazove njenog ličnog lekara Eugena Ču Poh-hveja, koji je radio u baptističkoj bolnici. Ona ga je nazvala, samo mu nije rekla ime pacijenta o kojem je reč.

Kada je stigao Brus Li je već bio u komatoznom stanju, bez pulsa i bilo kakvih znakova života. Bezuspešno je pokušavao da ga oživi deset minuta. Tada mu je već bilo jasno da je umro pre njegovog dolaska. Rejmond mu je objašnjavao o kakvoj teškoj situaciji je reč, ali lekar nije prihvatio njegov prijedlog da ga odvezu u bolnicu, već je nazvao hitnu pomoć. Insistirao je da je reč o kolabiranju i da ga odvedu u bolnicu "Kraljica Elizabeta", a ne u onu u kojoj je radio, jer mu takva pažnja nije bila potrebna.

Pre dolaska hitne Rejmond je preuzeo kontrolu nad situacijom, poput pravo producenta. Rekao je Beti da ne kaže ništa medijima, i zatim nazvao njegovu suprugu i rekao joj da je Li na putu prema bolnici, zbog stanja sličnog onome iz maja. Radnici hitne pomoći stigli su za sedam minuta i nisu odmah prepoznali pacijenta. Pokušavali su da mu pronađu puls, posle je bolničar Pang Tak Sun objašnjavao da "iako se osoba činila mrtva, morao je da primeni svu prvu pomoć".

Supruga Linda u bolnicu je stigla 15 minuta pre hitne pomoći. Činilo joj se da je u nesvesti, a lekarski tim počeo je s masažom srca.

"Nikad nisam pomislila da bi mogao da umre, ili da je već mrtav", priseća se. Spojili su ga na EKG, i pokušali da probude elektrodama. Linda je pitala jednog od lekara da li je on i dalje živ. Umesto odgovora samo joj je odmahnuo glavom. Tumarala je hodnicima i na pitanje lekara o autopsiji, potvrdno odgovorila. Vest o smrti 32-godišnjeg Brus Lija brzo se proširila. I mnogi su krenuli prema bolnici. Među njima i novinari koji su pokušali da saznaju šta se dogodilo. Tako su došli do Čarsla Lovea. Novinar ga je pitao da li je istinita glasina koju je čuo da je Li poginuo u borbi. Ovaj mu je odgovorio da je to samo glasina, nazvao ga ludim jer je insistirao na tome, i poklopio slušalicu.

Nazvao je i Lijevoj kući, gde mu se na telefon javio osmogodišnji Brendon i na pitanje gde mu je tata, odgovorio "Film! Film!".

Novinari su opkolili njihovu kuću, pa je Čau Lindu smestio u kuću lekara Langforda koji je živeo u blizini. Tada je Linda ponovno poželela da ga vidi i uveri se da ga stvarno nema.

"Osetila sam neverovatnu snagu koja je prolazila mojim telom. Znala sam šta moram da učinim i na koji najbolji mogući način za Brusa, Brandona i Šenon", rekla je.

Policija je stigla i u stan Beti Ting Pei popodne. Nisu joj rekli da je Brus umro, a ona izuzetno uzrujana nije mogla ništa da pita o njegovom stanju. Ubrzo nakon što ga je iz njenog stana odvela hitna pomoć, nazvala je svoju majku i mlađeg brata koji su sad bili u stanu i tešili je. Policija nije pronašla nikakve znake borbe, a kao dokaze su spremili tri čaše sa stola, boce 7-Up i Šveps džindžer piva, i kutiju lekova "Ekuagesik". Dala je izjavu, a po onome što su ona i Rejmond rekli policiji, čini se da su bili spremni, ipak je bilo reči o glumici koja je jako dobro znala da pamti tekst. Trebalo je tu puno toga da pripremi i namesti, posebno po pitanju ljubavnice o kojoj se raspitivala i Linda. Prvo je pitala doktora Langforda koji je rekao da "po njegovim saznanjima nije imao nikakve druge odnose".

Dogovorili su se šta će reći medijima. Andre Morgan stigao je u Golden Harvest na poziv Čaua, koji se bavio kontrolom štete. Pripremili su izjave za medije sa engleskog govornog područja i za one na kineskom. Dogovorili su se da će reći da se Brus Li srušio dok je šetao vrtom sa svojom suprugom Lindom. U to je vreme bolnica izdala službeno saopštenje sa uzrocima smrti - glumac Brus Li umro je od akutnog cerebralnog edema, čiji je uzrok zasad nepoznat.

"Hteli smo da zaštitimo njegov ugled i Lindu i osećanja dece. Nismo bili toliko glupi da smo mislili da ćemo se izvući, hteli smo samo da kupimo vreme", rekao je Morgan. Lažna izjava o smrti izdržala je tri dana.

Novinaru H.S. Čou, trebalo je dva dana da uz pomoć svojih izvora pronađe ambulantna kola i ekipu hitne pomoći koja je došla po njega. Nagovorio je vozača da sa njim popriča i tada je polako otkrio gde je Bruce Li bio. "Čajna mejl" je objavio tekst sa naslovom "Ko laže oko Lijeve smrti" a Rejmond Čou postao je meta medijskog raspitivanja, i ubrzo prestao da odgovara na pozive novinara. I svi su se okrenuli Beti. A ona napravila kobnu grešku, izmenila prvu priču.

"Tog petka uveče kada je umro ja nisam bila kući, izašla sam sa majkom", govorila im je.

Njenu priču potvrdio je i brat Piter, i optužbe nazvao "fantazijom". Novinari su razgovarali sa komšijama koji su im rekli da je Brus Li bio čest gost u njenom stanu. Izmislili su novu priču, ovaj put njih troje, onu u kojoj su negirali ono što novinari nisu mogli dokazati, a priznali ono što nisu mogli negirati. Opovrgavali su vezu, i dalje naglašavali da je Brus umro u bolnici. Nikada nisu mogli da priznaju da je bio sam s Beti. Priču je izmenila i Linda, koja je rekla da se spremala za ručak sa prijateljicom, i da joj je Brus rekao da će posle doći ČLou kako bi razgovarali o idejama za "Igru smrti" i da će najverovatnije večerati sa Lazenbijem. Rejmond je rekao da je u Lijevu kuću stigao oko 15 sati, radili su na scenariju do 17 sati i tada otišli do stana Beti Ting Pei kako bi je nagovorili na ulogu u filmu. Bio je to posao i ništa drugo. Beti i Brus bili su samo prijatelji. Ostalo je više manje slično onome kako je stvarno i bilo, pozlilo mu je, dala mu je lekove i on je otišao da se odmori u njenu sobu. Još je bio živ kada je Rejmond stigao, onako omamljen ali živ, kako su tvrdili. Pozvali su hitnu pomoći koja ga je odvela u bolnicu u kojoj su službeno njegovu smrt potvrdili 23:30. I ta se verzija držala 30 godina. Telo je identifikovao stariji brat Piter, i izvršena je autopsija. Nakon pregleda dr. R.R. Lajset utvrdio je da je reč o 'normalnom 30-godišnjaku", a jedine abnormalnosti koje su pronašli bile su vezane uz pluća, probavni sistem, bubrege i oteknuće mozga.

"Zagušenje i endem mozga bili su uzrok smrti. Kongestija pluća i ostalih organa pokazuje da je najverovatnije edem prvo zaustavio respiratornu funkciju, dok je srce i dalje pumpalo krv u arterije, koje su se proširile zbog manjka kiseonika". Edem je konačno uzrokovao zaustavljanje srčanih centara u mozgu i zaustavio srce", zaključak je lekara. Edem ga je sigurno ubio, niko nije znao šta ga je uzrokovalo. Sumnjali su da je povezan sa trovanjem od lekova, a u želucu su našli tragove tableta i kanabisa. Sastao se sa lekarima koji su glumcu spasili život u maju. Kako su bili uvereni da je kanabis kriv za prvi napad, tako su sada Lajseta uverili da je tako bilo i u ovom slučaju. Ubrzo je to došlo do medije, i nastao je savršeni skandal. Priča o seksu, drogama, prevari i smrti.

"Mediji u Hong Kongu su jednostavno poludeli", priseća se Linda.

Proglasili su ga zavisnikom, koji je sa ljubavnicima učestvovao u seksualnim orgijama, a preminuo nakon što je koristio stimulans poput Viagre, predozirao se sa 707. Povezivali su ga sa LSD-om, heroinom i kokainom. Svime. Krenula je potraga za "drugim ljubavnicama" tj. ženama s kojima su ga videli pa su krenuli da ih povezuju, i napravili od njega ne samo superheroja već i super zavodnika.

"Imali su pet stranica o njemu sa različitim ženama, sa smeškom, rukama oko vrata i slično. Priče su bile svakakve, od onih da se predozirao, da je umro jer se previše seksao, da ga je ubila erekcija, otrovao pomoćnik. A bila je tu i priča da zapravo nije mrtav", kaže Andre Morgan. Njegovi obožavatelji nisu mogli da prihvate činjenicu da je neko tako mlad i u dobrom stanju umro. I zato su krivca zatražili u raznim misterijama, tradicionalnim kinesko japanskim rivalima.

"U Japanu postoji tradicija ubica poznatih kao nindže. Svaki od njih bio je izuzetno dobar lekar, vešt u pripremanju različitih otrova", pisao je Sleks Blok u prvoj biografiji Brus Lija. Jako su bile česte glasine da je umro sa erekcijom, pa su se novinari uvukli u mrtvačnicu kako bi fotografisali njegovo telo.

"Platio sam im 1.500 hongkonških dolara da mi dozvole da napravim slike njegovog leša. Nakon fotografisanja lica, pokušao sam da fotografišem i niže, ali žena me izvukla iz mrtvačnice i rekla mi da bi mogla dobiti otkaz zbog toga", priča Patrik Vang, osnivač tabloida Kam Jeh Pao.

Snimak njegovog natečenog lica podstakao je mnoge da pomisle da je ipak bila reč o trovanju. Nakon njegove sahrane u Hong Kongu, Linda je najavila da će biti pokopan u Sijetlu. I dala izjavu medijima da bi konačno zaustavila sve te glasine i tračeve.

"Ja lično ne smatram nikoga odgovornim za njegovu smrt. Jedino je važno da njega više nema i da se neće vratiti", rekla je. Fanovi su bili jako ljuti na Lindu jer je njegovo telo prebacila u Sijetl i zato su sumnjali da se nešto događa. Golden Harvest zato je poslao kamermana da snimi njegovu sahranu u Sijetlu i materijal donese medijima u Hong Kongu. To je samo pogoršalo stvari. Naime obožavatelji dobrog oka primetili su da je kovčeg zamenjen (zbog tehničkih problema s vlagom prilikom prevoza) i optužili ih da su zamenili telo. Posebno glasni bili su i oni koji su verovali da ga je neko prokleo. Posebno su se okomili na Beti Ting Pei.

"Činilo mi se kao da ljudi žele da umrem. I ako se to nastavi, ja više ne želim da živim. Brus je mrtav, zašto to jednostavno ne ostane ne tome'", rekla je za Čajna Star. Kada molbe nisu upalile, počela je da pretiti tužbom, što je ispalo još gore. Ubrzo se ta 26-godišnjakinja zaključala u stan, nije izlazila i samo je gledala televiziju. Da ona zna nešto više i da je možda odgovorna za njegovu smrt smatrali su širom sveta, studenti u Kuala Lumpuru nosili su transparente s njenim imenom. Ispalo je da je reč o prevari, U Hong Kongu je postavljena bomba na kojoj je pisalo da "Beti zna detalje" o Brusovoj smrti. Tokom narednih nedelja postavljeno je još nekoliko bombi sa porukom "Osveta za Brus Lija". Takvo stanje zabrinulo je britansku kolonijalnu vlast, jer su strahovali od sukoba sa prokomunističkim kineskim radikalima, koji su hteli da ih isteraju iz zemlje. Zato su naredili detaljnu istragu o smrti Brusa Lija.

(Kurir.rs/Express.hr/Antonija Vrčić/Foto: Profimedia)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja