RUSKI SUPER TENK IMA NOVE KARAKTERISTIKE: Koja je veza Armate i balističkih raketa? (VIDEO)
Foto: AP

bruka

RUSKI SUPER TENK IMA NOVE KARAKTERISTIKE: Koja je veza Armate i balističkih raketa? (VIDEO)

Planeta -

Novina će biti upotrebljena za "presvlačenje" osnovnog borbenog tenka nove generacije T-14. Ista tehnologija je primenjena i na interkontinentalnim balističkim raketama "Jars". Čemu to služi?

O novitetu koji će biti primenjen na tenkovima nove generacije "Armata" je za ruski internet portal TASS govorio Mihail Begman, rukovodilac grupe specijalista iz koncerna "Uralvagonzavod", koja je učestvovala u pripremi oklopne tehnike uoči velike vojne parade povodom Dana Pobede, koja ćse 9. maja održala u Moskvi.

On je rekao da će nova tehnologija oblaganja korpusa oklopnog vozila imati kamuflažnu, ali i ergonomsku funkciju, prenosi internet portal RG.

Što to podrazumeva? Prvo, tenk će moći lakše da se "stopi" sa okolnim ambijentom.

Drugo, ovaj pokrivač, s upotrebom specijalnih materijala, će omogućiti bezbednije kretanje po telu tenka. Neće biti proklizavanja.

Na primer, gornji deo tenka T-14 (kupola) je tako konstruisan da ima dosta oštrih krivina. Na njemu može biti vrlo otežano kretanje (usled padavina), što može dovesti do proklizavanja usled kog mogu nastati telesne povrede. Novi pokrivač će eliminisati takvu opasnost.

OBT T-14 "Armata" praktično po svim karakteristikama nadilazi sve tenkove koji se serijski proizvode u Rusiji, ali i u inostranstvu. Njegova glavna borbena karakteristika je zaista visok nivo zaštićenosti koji se sastoji od pasivne i aktivne oklopne zaštite, koja po svom kvalitetu trenutno nema analoga u svetu, zatim odlična pokretljivost, prohodnost i velika vatrena moć.

Osnovno naoružanje tenka je nova generacija tenkovskog topa kalibra 125 mm, s perspektivnom municijom i digitalizovanim sistemom za upravljanje vatrom. Sva "radna" mesta na kojima se nalaze članovi posade su pokrivena videokamerama i senzorima. Takođe, prilikom njegove izrade je korišćena tehnologija redukcije toplotne i radarske refleksije tenka, čime su se dobile visoke "steltne" karakteristike.

Osnovna namena ovog tenka je povećanje napadačke moći oklopno-mehanizovanih jedinica ruske vojske, borba protiv teško oklopljenih ciljeva neprijatelja, njegovih utvrđenja u sklopu fronta i žive sile koja je utvrđena.

Kurir.rs/Russia Beyond

Foto: AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track