ISLAMISTI CILJAJU MLADE ŽENE: Islamska država ima nove planove za regrutaciju, one će se boriti za džihad i bez oružja (VIDEO)
Foto: Profimedia

opasni

ISLAMISTI CILJAJU MLADE ŽENE: Islamska država ima nove planove za regrutaciju, one će se boriti za džihad i bez oružja (VIDEO)

Planeta -

Islamska države pokazuju sve veći interes za mlade žene rođene oko 2000. godine, koje predstavljaju novu metu promocije ID, objavila je Evropska agencija za policijsku saradnju.

Europol, sa sedištem u Hagu, objavio je izveštaj, a uz njega je izradio i portret žena za koje smatra da bi mogle biti meta ID koja traži nove snage nakon pada samozvanog kalifata u martu.

"Propaganda Islamske države za svoje aktivnosti cilja devojke i mlade žene u dobi između 16 i 25 godina, koje predstavljaju najosetljiviju grupu i imaju pristup društvenim mrežama. ID se prilagodila tom novom cilju", rekao je Manuel Navaret, direktor Evropskog centra za borbu protiv terorizma Europola, prenosi Al Džazira Balkans.

Tokom godina, u očima boraca mlade žene dobile su ofanzivniju ulogu te nisu više zadužene samo za brigu za dom, decu i supruga.

Kada je ID počela da gubi teritoriju, organizacija je počela da traži od žena da preuzmu novu ulogu, pomažu kao doktorke ili na drugi način, odnosno da ne budu samo žene tradicionalno vezane uz dom.

Nakon pada samozavnog kalifata u martu, Islamska država je ostala aktivna u više zemalja Bliskog istoka, Afrike i Azije i nastavlja da bude prisutna na internetu, prenosi Fena.

"Postoji zabrinutost da ta povećana uključenost žena može da otvori put potencijalno velikim promenama", kaže se u izveštaju Europola, u kojem se navodi da postoji povećanje u Francuskoj i Velikoj Britaniji broja uhapšenih žena povezanih s aktivnostima terorizma.

Međunarodna zajednica suočena je s problemom oko 4.000 žena i oko 8.000 dece boraca uhvaćenih ili ubijenih u Siriji i Iraku.

Kurir.rs/Tanjug

Foto:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track