PANIKA U BRISELU, ITALIJANI SPREMILI OPASNU BOMBU: Ako Rim sprovede ovu nameru uništiće same temelje Evropske Unije! (VIDEO)
Foto: AP, EPA/GIUSEPPE LAMI

tvrdoglavi

PANIKA U BRISELU, ITALIJANI SPREMILI OPASNU BOMBU: Ako Rim sprovede ovu nameru uništiće same temelje Evropske Unije! (VIDEO)

Planeta -

Postoji sve veća zabrinutost među liderima u Briselu da bi predložena paralelna valuta u Italiji mogla stupiti na snagu i srušiti evrozonu.

To dolazi nakon što su se ministri finansija Evropske unije složili da nastave s planovima za kažnjavanje Italije novčanom kaznom od 3 milijarde funti. Tokom sastanka ranije ove sedmice, ministri su potvrdili da je visoki dug Italije u suprotnosti sa pravilima EU, što je navelo Evropsku komisiju da preduzme dalje korake da kazni zemlju.

Oni su rekli da je javni dug Italije u 2018. godini iznosio 132,2 odsto BDP-a, što je više nego dvostruko od granice EU od 60 odsto. U protekloj godini, Rim je bio u oštroj borbi sa Briselom zbog kontroverznih budžetskih planova

Ranije ovog meseca, italijanski parlament jednoglasno je usvojio predlog da se razmotri stvaranje Mini-Botsa - koji stručnjaci predlažu da će delovati kao paralelna valuta za euro. Ideja, predložena kao odgovor na sve veću ekonomsku zabrinutost u Italiji, predložena je kao način da italijanska vlada isplati dugove, stimuliše italijansku ekonomiju i da Italijanima omogući plaćanje poreza.

Međutim, finansijski stručnjaci upozoravaju da bi mini-BOT mogao stvoriti

paralelnu valutu koja će olakšati Italiji izlazak iz evrozone. Rikardo Puljisi, vanredni profesor ekonomije na Univerzitetu u Paviji, kaže: "To je prvi korak u pripremi EurEgzit-a, tako da mislim da je to izuzetno opasno."

Erik Nilsen, vodeći ekonomski analitičar iz Unicredita, izjavio je za FT da je taj potez bio očajnički pokušaj Italije da se nosi sa svojim rastućim dugom. On je rekao: “Ne postoji realan način da se paralelna valuta izvrši u eurozoni. Ne možete proizvesti nešto što je konkurentno euru. To je nezakonito."

Međutim, među liderima u EU postoji strah da će Italija implementirati paralelnu valutu ako javni spor sa Briselom nastavi da eskalira.

Mario Dragi, predsednik Evropske centralne banke kaže: "To je ili novac - i onda je ilegalno - ili su dugovi, a onda te akcije rastu". Drugi lideri su priznali da bi uvođenje ove valute ugrozilo čitavu evrozonu.

Kurir.rs/Express.co.uk Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track