BOING SE PONOVO IGRA BEZBEDNOŠĆU PUTNIKA: Zbog greške kompanije poginulo 346 osoba, a evo na čemu sada KOMPANIJA HOĆE DA UŠTEDI (VIDEO)
Foto: AP / Elaine Thompson

BRUKA

BOING SE PONOVO IGRA BEZBEDNOŠĆU PUTNIKA: Zbog greške kompanije poginulo 346 osoba, a evo na čemu sada KOMPANIJA HOĆE DA UŠTEDI (VIDEO)

Planeta -

Ne smiruje se bura u Boingu posle pada dva njihova aviona, u kojima je poginulo 346 osoba. Prvo je direktor kompanije priznao grešku, a onda je isplivao izveštaj o njihovim daljim planovima koji će mnoge ostaviti u neverici.

Pitanje je jednostavno: Da li je moguće da opet pokušavaju da uštede na bezbednosti?!

Glavni izvršni direktor Boinga Denis Mulenburg priznao je da je ta kompanija napravila „grešku“ u rukovanju problematičnim sistemom upozorenja u kokpitu aviona „737 Maks“, pre pada dva takva modela, u kojima je poginulo 346 osoba.

Mulenburg je obećao transparentnost u radu kompanije u vreme kada ona pokušava da vrati u vazduh „737 Maks“, koji je prizemljen ranije ove godine širom sveta, prenosi Tanjug.

Obraćajući se u nedelju novinarima u Parizu, Mulenburg je rekao da komunikacija Boinga „nije bila konzistentna“, ocenivši da je to neprihvatljivo.

Američka Savezna uprava za civilno vazduhoplovstvo okrivila je Boing što, više od godinu dana, nije obavestio regulatore da indikator bezbednosti u kokpitu Maksa nije radio.

Uprkos ovom priznanju, procurio je izveštaj prema kojem Boing razmatra zamenu uobičajenih fizičkih testova za digitalne simulacije analiza.

Rojters navodi da kompanija planira da smanji broj časova testiranja modela „777 iks“, i da umesto njih uvede kompjuterizovane simulatore stresa, koje bi predstavila Federalnoj avijacionoj administraciji SAD, koja izdaje sertifikate o bezbednosti letenja.

Boing se nada da će na ovaj način smanjiti troškove. Prema navodima Rojtersa, uveliko je u toku lobiranje da njihov predlog bude prihvaćen.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija Foto:AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track