Najnovije vesti

ZAPRETIO DA ĆE OTKRITI MNOGE TAJNE I SRUČIO SE NA ZEMLJU: Morsi (67) samo nekoliko minuta pre smrti dobio dozvolu da se obrati sudu ali nije ispunio šta je naumio!
Foto: AP / Ahmed Omar

smrt u sudnici

ZAPRETIO DA ĆE OTKRITI MNOGE TAJNE I SRUČIO SE NA ZEMLJU: Morsi (67) samo nekoliko minuta pre smrti dobio dozvolu da se obrati sudu ali nije ispunio šta je naumio!

Planeta

Nekoliko minuta pre svoje smrti, bivši predsednik Egipta Muhamed Morsi upozorio je da ima mnogo tajni da ispriča, izjavio je anonimni sudski zvaničnik.

Prema rečima zvaničnika, Morsi je, sedeći iza staklenog paravana, zatražio da se obrati sudu, što je sudija dozvolio, prenosi AP.

 

Uprkos tome što je dobio odobrenje da se obrati, Morsi (67) se suzdržao od iznošenja tajni, rekavši da bi one mogle da naruše nacionalnu bezbednost Egipta.

 

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Egipta nije odgovorio na pozive agencije AP.

 

Jedan od Morsijevih advokata, Kamel Madur, rekao je da je bivši predsednik bio "miran i organizovan". Prema njegovim rečima, Morsi nije otkrivao tajne, jer je "patriota, voli Egipat i njegov narod".

foto: AP / Maya Alleruzzo

Smrt bivšeg predsednika potvrdili su i članovi njegove porodice.

 

Morsijev sin, Ahmed Sudan, koji je jedan od čelnika londonskog ogranka Muslimanskog bratstva, zabranjenog u Egiptu, poručio je na Fejsbuku da je smrt njegovog oca "ubistvo sa predumišljajem" i dodao da su bivšem egipatskom predsedniku uskraćeni lekovi i posete, te da su retko dobijali informacije o njegovom zdravstvenom stanju.

 

"Stavljen je iza staklenog kaveza (tokom suđenja). Niko nije mogao da ga čuje ili da zna šta se dešava sa njim. Nije imao nikakve posete mesecima, skoro godinu dana. Žalio se i da ne dobija lekove. Ovo je ubistvo sa predumišljajem.

Ovo je spora smrt", poručio je Ahmed Sudan na svom Fejsbuk nalogu.

 

Morsi je politički uspon započeo kao član Muslimanskog bratstva i izabran je za predsednika 2012. godine, nasledivši Hosnija Mubaraka, u prvim slobodim izborima u Egiptu, navodi agencija.

foto: EPA / OLIVER WEIKEN

Bio je peti predsednik Egipta, ali je 2013. godine svrgnut u državnom udaru na čijem čelu je bio general egipatske armije Abdel Fatah el-Sisi.

 

Uhapšen je nakon državnog udara i osuđen na 20 godina zatvora zbog toga što je, kako se navodi, naredio pripadnicima Muslimanskog bratstva da razbijaju proteste protiv njega. Tužilaštvo je tražilo smrtnu kaznu, ali to je preinačeno. U trenutku Morsijeve smrti, više slučajeva se vodilo protiv njega.

Po dolasku na vlast, el-Sisi je proglasio Muslimansko bratstvo terorističkom organizacijom.

 

AP navodi da je od prevrata 2013. godine uhapšeno desetine hiljada Egipćana, uglavnom islamista, ali i drugih aktivista koji su učestvovali u Arapskom proleću 2011. godine.

 

Poslednje dane svog života proveo je u posebnom ogranku kaznenog kompleksa Tora, nazvanog i "škorpionski zatvor". Mnoge grupe za ljudska prava su saopštile da su uslovi u toj kaznenoj ustanovi daleko ispod egipatskih i međunarodnih standarda.

 

Kurir.rs / Tanjug

Foto: AP / Ahmed Omar

 

 

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...