SRLJAMO U NUKLEARNI RAT! NAJOPASNIJE ORUŽJE NA SVETU JE SVE RAZORNIJE: Zabrinjavajuće istraživanje o atomskim bombama! Sve ih je manje, ali su SVE RAZORNIJE!
Foto: Shutterstock, AP, Profimedia

jezivo

SRLJAMO U NUKLEARNI RAT! NAJOPASNIJE ORUŽJE NA SVETU JE SVE RAZORNIJE: Zabrinjavajuće istraživanje o atomskim bombama! Sve ih je manje, ali su SVE RAZORNIJE!

Planeta -

SAD i Rusija modernizuju arsenal i odbijaju bilo kakve pregovore o kontroli naoružanja, dok Pakistan i Indija gomilaju bojeve glave na granici

Planeta je na ivici nuklearnog rata - Amerika i Rusija su ukinule Sporazum o eliminaciji raketa srednjeg i kratkog dometa (INF) iz 1987, Pakistan i Indija gomilaju atomske bombe na granicama, a Severna Koreja je njihov razvoj proglasila prioritetom u odbrani zemlje.

Osim toga, atomsko i hidrogensko naoružanje je sve modernije i razornije, pokazuje ovogodišnje istraživanje Međunarodnog instituta za istraživanje mira (SIPRI) sa sedištem u Stokholmu.

Devet zemalja sa nuklearnim naoružanjem (SAD, Rusija, Francuska, Velika Britanija, Kina, Indija, Pakistan, Izrael i Severna Koreja) u 2018. godini je smanjilo broj nuklearnih glava sa 14.465 na 13.865. Međutim, ta vest je dobra samo ako se na nju gleda površno.

foto: Shutterstock, AP, Profimedia

Loše vesti

"Ključni zaključak našeg istraživanja je da je broj nuklearnih raketa smanjen, ali da su sve države nastavile modernizaciju svog nuklearnog arsenala" rekao je Jan Elijason, ambasador SIPRI.

Kako se navodi u istraživanju, u arsenalima Rusije i SAD je čak 90 odsto nuklearnog naoružanja na svetu i one su i najzaslužnije za smanjenje broja nuklearki. Međutim, njihovih 3.350 nuklearnih glava je spremno za lansiranje, a oko 2.000 je u stanju visoke pripravnosti.

"Novi START (ugovor o daljem smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja) ističe 2021, a dve supersile uopšte ne progovaraju o njegovom produžetku ili novom sporazumu. Šansa za ugovorenim smanjenjem ruskih ili američkih nuklearnih arsenala je svakog trenutka sve manje moguća imajući u vidu političke i vojne razlike između dve zemlje - rekao je Šenon Kile, autor istraživanja i direktor za kontrolu nuklearnog oružja u SIPRI.

Obe zemlje ulažu mnogo novca i truda u modernizaciju samih nuklearnih glava, raketa i avionskih sistema za njihovo korišćenje. Kako se navodi u izveštaju, odluka lidera SAD Donalda Trampa da se povuče iz INF zakomplikovala je situaciju, a Rusija je razvila lansere raketa koji su bili zabranjeni.

Opasan trend

Kile je ukazao na zabrinjavajući trend povećanja nuklearnog arsenala u Kini, Indiji i Pakistanu.

"Indija i Pakistan povećavaju opasne materijale i produkciju, što će dovesti do drastičnog povećanja atomskog arsenala u narednoj deceniji" navodi on.

Ant

foto: EPA / Abedin Taherkenareh

Iran može da napravi atomku

Iran će u narednih 10 dana probiti granicu zaliha uranijuma postavljenu međunarodnim nuklearnim sporazumom Teherana i velikih sila, izjavio je juče portparol iranske nuklearne agencije Behruz Kamalvandi i dodao da ta zemlja ima potrebu za uranijumom obogaćenim do 20 odsto, što je samo korak od nivoa potrebnog za izradu nuklearnog oružja.

Kurir

Foto: Shutterstock, AP, Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track